Kina har tillkännagivit planer på att påbörja massproduktion av humanoida robotar före 2025, vilket utgör ett strategiskt initiativ som kan omforma den globala arenan för robotteknik och artificiell intelligens. Detta steg signalerar Kinas ambition att bli en dominerande aktör inom denna avancerade teknologisektor.
Kina tar ett betydande kliv framåt inom robotteknik genom att ta ledningen i utvecklingen av humanoida robotar. Denna ambitiösa satsning förväntas inte bara ge en kraftig skjuts till Kinas ekonomi utan också påverka den globala marknaden för avancerad teknologi betydligt.
Med hundratusentals humanoida robotar redo att sättas i arbete inom en snar framtid, omfattar Kinas vision en omfattande integration av dessa robotar i olika sektorer. Marknaden för människoliknande robotar beräknas globalt nå ett värde av 150 miljarder dollar årligen inom 15 år. Enligt prognoser kan robotar bli en naturlig del av arbetskraften i fabriker mellan 2025 och 2028 samt expandera till ett brett spektrum av yrken mellan 2030 och 2035.
– Kinas robotproduktion täcker många olika arbetsområden. Kvaliteten på dessa robotar är dock inte så hög ännu, men de blir stadigt bättre, säger robotforskaren Henrik Iskov Christensen, professor i robotik vid University of California, till Illustrerad Vetenskap.
Teknologisk kapplöpning
Denna accelererande utveckling inom robottekniken har stimulerat globala konkurrenter till aktion. USA och EU har intensifierat sina insatser för att inte hamna efter i den teknologiska kapplöpningen, vilket illustreras genom restriktioner och nya projekt för att främja utvecklingen av egna robotteknologier.
USA-baserade företag som Agility och Tesla, samt Hanson Robotics, är några av aktörerna som har introducerat sina egna versioner av humanoida robotar. Dessa initiativ, tillsammans med universitetsprojekt, understryker den växande trenden av robotforskning och utveckling globalt.