Över 50 journalister har hittills förlorat sina liv i samband med Israels krig mot Hamas och andra palestinska motståndsgrupper på den ockuperade Gazaremsan.
Samtidigt vittnar journalister om hur den israeliska militären aktivt hindrar dem från att rapportera om krigets fasor, nekar dem tillträde till området, bestämmer vem de får prata med samt censurerar deras material.
Det är tidningen Proletären som intervjuat Expressens Magda Gad, en av få journalister från Sverige som rapporterat från Gazaremsan och hon påtalar allvarliga inskränkningar för press och media.
Journalister inte bara förföljs utan blir även själva offer för kriget och dess efterverkningar – inklusive de som pliktat med sina liv.
– Palestinska journalister som jag träffat … är under konstant stress. De är rädda för att göra sina jobb och rädda för att lämna sina hem, berättar hon.
Situationen för journalister i Israel och Palestina är extremt problematisk. Många utländska journalister nekas tillträde till Gaza, medan de som släpps in begränsas kraftigt i sin rapportering av de israeliska försvarsstyrkorna (IDF).
IDF censurerar
Restriktionerna inkluderar begränsad tid, strikta fotograferingsregler och kontrollerad kommunikation med människor. IDF tillämpar också censur av det insamlade materialet.
– IDF går igenom och censurerar materialet om de vill. När journalister har frågat om de kan intervjua palestinier som de ser på avstånd har svaret blivit nej, berättar Gad
– Trots att internationella journalister gått ihop och protesterar mot detta har det inte blivit någon ändring. Jag har inte sett denna typ av restriktioner och censur i något annat krig jag har bevakat, fortsätter hon.
Även i Israel hindras journalister dagligen i sitt arbete. Man tillåts inte arbeta fritt i södra Israel, varken vid gränserna mot Gaza eller på de platser som attackerades av Hamas den 7 oktober. IDF organiserar särskilda pressresor och kontrollerar noggrant vilka personer journalister får träffa, samtidigt som de (IDF) själva sprider information som inte kan verifieras.
– IDF har anordnat pressturer till kibbutzer och området för musikfestivalen där journalister lastas i bussar. Talespersoner för IDF säger att syftet är att journalisterna ska berätta att Hamas är värre än IS och genom sin rapportering hjälpa till att skapa stöd för Israel.
Frustration
Liknande situation står även att finna på den ockuperade Västbanken. Där är det också svårt för utländska journalister att arbeta på grund av exempelvis avstängda vägar och kontrollpunkter. Magda Gad berättar om flera påhopp från israeliska soldater och svårigheter att ta sig till palestinska områden.
– Det hjälper inte att säga att man är journalist om man kommer till en väg som har stängts av. Jag har blivit utskälld av israeliska soldater i vägspärrar på Västbanken för att jag vill åka in till palestinska områden. De har sagt saker som att det bara är terrorister på den sidan som våldtar kvinnor och slaktar barn, att palestinier på Västbanken är värre än IS, de har misstänkliggjort mig för att jag vill intervjua palestinier.
– Det kan tilläggas att väl på plats i palestinska städer och samhällen har jag inte hindrats att arbeta av någon palestinier eller av någon palestinsk grupp, utan har där kunnat arbeta helt fritt.
Saknar motstycke
Hon jämför situationen i Israel och Palestina med andra krigszoner där hon inte upplevt liknande kontroll och restriktioner. Hon betonar frustrationen bland journalister på plats över hur palestinier dehumaniseras, och hur israeliska krigsbrott inte får samma uppmärksamhet som andra.
Angående information från den israeliska militären som källa varnar Magda Gad för att betrakta den som vare sig opartisk eller sanningsenlig.
– Absolut ingen information från någon militär ska tas som objektiv och sann information. Militär som är i krig har inte intresse av att sprida objektiv och sann information, de är inte journalister utan just krigförande som har i uppgift att sprida information som syftar till att hjälpa dem i deras krigföring.