Enligt uppgifter till flera medier vill Iran få hem Hamid Noury, som av svensk tingsrätt dömts till livstids fängelse för sin roll vid massavrättningar av fängslade politiska fångar 1988.
I utbyte mot att Iran får hem Noury till Iran kommer landets regim att släppa den svenske EU-tjänstemannen Johan Floderus och svensk-iranske forskaren Ahmadreza Dhalali, som båda sitter fängslade för påstått spioneri och riskerar att avrättas.
Enligt TT ”tyder alltmer” på att det iranska ledarskapet vill få Noury frisläppt genom en fångväxling med de två svenska medborgarna och man menar att EU-tjänstemannen Floderus under en semesterresa greps just med syftet att senare kunna utväxlas mot Noury. I modern tid har Sverige aldrig genomfört någon fångväxling, men det finns inga juridiska hinder för någon sådan.
Hamid Noury greps på Arlanda 2019 och dömdes efter ett 70-tal vittnesmål till livstids fängelse för sin påstått ”centrala roll” i massavrättningarna av tusentals fängslade iranska dissidenter, som anklagades för att ha kopplingar till organisationen Folkets Mujahedin som vid tidpunkten stred mot den iranska regimen. Under tisdagseftermiddagen faller hovrättens dom och allt tyder på att straffen fastställs.
Samtidigt har Iran fängslat två svenska medborgare. Den svenske EU-tjänstemannen Johan Floderus som suttit anklagad för spioneri sedan gripandet under en semesterresa förra året, och som riskerar dödsstraff, samt läkaren och forskaren Ahmadreza Djalali som greps 2016 och som dömts till döden för spioneri och ”korruption på jorden”.
– Det är uppenbart att Iran knyter Hamid Nourys öde till de här två fängslade svenska medborgarna, säger Maja Åberg, sakkunnig på Amnesty International.
Två alternativ
Det kan noteras att Iran så sent som i somras genomförde en fångväxling med Belgien och släppte fyra belgiska medborgare i utbyte mot en iransk diplomat som dömts för terrorrelaterade brott.
Enligt folkrättsprofessorn Pål Wrange finns det nu två möjligheter för den svenska regeringen att genomföra en fångväxling. Antingen beslutar regeringen om nåd – och Noury släpps fri i Sverige. Alternativt beslutar man att hans fängelsestraff ska avtjänas i Iran, varpå han överlämnas till landets myndigheter och med all sannolikhet blir en fri man.
– Å ena sidan är det en person som dömts för mycket svåra brott, och dessutom finns det många iranier i Sverige som har ett intresse av att han avtjänar det, bland annat släktingar till personer som dödades under massakrerna. I andra vågskålen finns två av allt att döma oskyldiga personers liv, påpekar han.
– Regeringen skulle kunna benåda Noury. Men jag tror inte att det kommer att hända, det är politiskt omöjligt, kommenterar folkrättsprofessorn Mark Klamberg i en intervju med AFP.