MORGONDAGENS DAGSTIDNING – torsdag 15 maj 2025

torsdag 15 maj 2025


Krav godkänner ytterligare tolv tillsatser

publicerad 12 december 2023
– av Sofie Persson
Krav vill "minska handelshinder och möjliggöra för ökad produktion av Krav-märkta livsmedel".

Ytterligare tolv tillsatser godkänns nu för användning i Krav-märkta produkter. Ett e-ämne har godkänts, trots att det nyligen har blivit bedömt som potentiellt hälsofarligt av EU.

Krav-märkta produkter ska vara ekologiskt odlade, uppfylla extra höga krav för biologisk mångfald, mindre klimatpåverkan, god djurvälfärd och bättre arbetsvillkor för anställda, enligt hemsidan för märkningen. Konsumenter uppmanas ofta att handla Krav-märkta produkter eftersom det bland annat ska innehålla ”mycket färre tillsatser än konventionellt framställd mat”.

Vid årsskiftet kommer dock Krav tillåta tolv nya tillsatser i svensk mat, rapporterar organisationen Äkta Vara.

De ej tidigare tillåtna konserveringsmedlen natriumnitrit (E250) och kaliumnitrat (E252) kommer nu att vara godkända i Krav-märkta produkter. Detta beslut fattas trots nyligen publicerade säkerhetsutvärderingar av Europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet (Efsa), vilka visar att nitrit är mer skadligt än vad som tidigare antagits.

Vår bedömning visar att för alla åldersgrupper i EU:s befolkning ger exponeringsnivån för nitrosaminer i livsmedel upphov till hälsorisker, sade Dr. Dieter Schrenk vid myndigheten.

Vidare tillåter man ytterligare tio tillsatser, däribland natriumaskorbat (E301) och helium (E939).

”Beroende av nitrit”

Tillsatserna är sedan tidigare tillåtna i EU-ekologiska produkter och anledningen till Kravs beslut om att utöka antalet e-ämnen som är godkända att använda i produkterna som är märkta är att man vill ”minska handelshinder och möjliggöra för ökad produktion av Krav-märkta livsmedel”.

De stora företag som ligger bakom Krav har egentligen alla möjligheter och resurser att lyfta nitritfritt, så att konsumenten själv får välja. Tyvärr har man valt att gå den motsatta vägen, troligen för att man vill skydda sitt övriga sortiment, som innehåller nitrit. Det är som att de vore beroende av nitrit, kommenterar Äkta varas verksamhetsledare Björn Bernhardson beslutet.

Krav tillåter sedan tidigare även andra tillsatser som inte är tillåtna inom EU:s ekologiska produkter, främst i form av olika konserveringsmedel i diverse fiskprodukter. Med de tolv nya tillsatserna innebär det att Krav från och med den 1 januari 2024 tillåter 64 tillsatsämnen, jämfört med EU:s ekologiska märkning som tillåter 56 stycken.

Fakta: Krav-märkning

Krav är en förkortning för ”Kontrollföreningen för alternativ odling”, som det tidigare hette. Krav-märkt innebär att produkterna är ekologiska och att bönderna inte använder naturfrämmande bekämpningsmedel i odlingarna, samt att man istället för konstgödsel bland annat använder stallgödsel från de egna djuren. Produkterna ska innehålla mycket färre tillsatser än vanligt framställd mat.

Krav är en ekonomisk förening som ej är vinstdrivande.

Idag finns tusentals företag inom 15 områden av olika slag anslutna till Krav.

Trovärdighet – grunden i vår journalistik sedan 2012

Nya Dagbladets position är unik i det svenska medielandskapet. NyD är oberoende på riktigt. Tidningen ägs och kontrolleras inom den egna redaktionen – inte av stora mediekonglomerat eller utländska intressen.

Sedan grundandet 2012 har grunden i vår oberoende journalistik varit balans och trovärdighet framför sensationsjournalistik och snabba klick. NyD är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning och står helt fri från politiska partier och industriintressen.

NyD erhåller inget presstöd och finansieras genom läsardonationer och annonser. Läs mer om våra pressetiska riktlinjer här.

Regeringen lovar att utvisa fler brottslingar: ”Nu är det slutdaltat”

Migrationskrisen i Europa

publicerad Igår 11:43
– av Redaktionen
Enligt Johan Forsell handlar de föreslagna förändringarna "ytterst om upprättelse för brottsoffren".

Fler ska utvisas för brott – och färre ska kunna återvända till Sverige efter att utvisningarna verkställts. Det var regeringens budskap när en ny utredning presenterades under onsdagen.

Migrationsminister Johan Forssell (M) tror att antalet utvisade brottslingar kommer att ”sexdubblas” och hävdar att ”Sverige nu kommer att få det tuffaste regelverket för brottsutvisningar i hela Norden”.

Regeringspartierna och Sverigedemokraterna har länge hävdat att de kraftigt vill utvisa fler utlänningar som begår brott i Sverige – och nu har en utredning tagit fram förslag på hur detta ska gå till i praktiken.

Ett av förslagen handlar om att gärningsmän ska kunna utvisas vid alla brott med strängare påföljd än böter – oavsett om det bedöms finnas någon återfallsrisk eller inte.

Ett annat förslag är att åklagare ska vara skyldiga enligt lag att yrka på utvisning ”om brottet är utvisningsgrundande” – vilket vore en stor skillnad mot idag, då varje åklagare själv gör denna bedömning.

Vidare vill man att ”avvägningen mellan skälen för och emot utvisning” skärps – och att man framöver utgår från de lägsta krav som fastställs av EU, och inte gör mer generösa tolkningar än nödvändigt.

Fler livslånga återreseförbud

Det ska också bli lättare än idag att utvisa brottslingar som kommit till Sverige före 15 års ålder. Framöver är det inte någon allmän domstol utan migrationsverket som ska pröva eventuella verkställighetshinder i samband med att utvisningsbeslutet tas.

Att utvisade brottslingar fritt kunnat resa tillbaka Sverige bara några år efter att de utvisats är någonting som länge lett till frustration i samhället, och nu föreslås det att återreseförbuden i många fall ska bli längre eller helt permanenta.

Om brottslighetens straffvärde motsvarar fängelse i mindre än sex månader ska återreseförbudet normalt bestämmas till fem år. Motsvarar straffvärdet fängelse i sex månader eller mer men inte fängelse i ett år och sex månader ska återreseförbudet normalt bestämmas till tio år. Vid högre straffvärden än så, det vill säga fängelse i ett år och sex månader eller mer, ska återreseförbudet som huvudregel inte tidsbegränsas”, skriver regeringen i ett pressmeddelande.

”Upprättelse för brottsoffren”

Avslutningsvis ska straffskalan för att vistas i landet i strid mot ett återreseförbud skärpas – och även den som anställer en person som saknar rätt att vistas i Sverige ska straffas hårdare än idag. Författningsändringarna föreslås träda i kraft den 1 januari 2027.

– Nu är det slutdaltat med personer som kommer till Sverige och begår brott. Antalet som kommer utvisas på grund av brott bedöms sexdubblas med utredningens förslag. Steg för steg gör vi svensk migrationspolitik mer rättvis. Det handlar ytterst om upprättelse för brottsoffren, säger migrationsminister Johan Forssell.

– Sverige kommer nu att få det tuffaste regelverket för brottsutvisningar i hela Norden, fortsätter han.

Om antalet personer som döms till utvisning på grund av brott skulle sexfaldigas innebär det cirka 3000 utvisningsbeslut årligen – jämfört med ungefär 500 idag.

Hemländerna vill inte ta emot sina medborgare

Ett återkommande problem har dock länge varit att de gamla hemländerna inte vill ta emot sina kriminella medborgare.

Många brottslingar i Sverige idag kommer från länder som Afghanistan, Irak och Somalia, men trots utvisningsbeslut går det i regel inte att verkställa utvisningarna till dessa, och många andra länder – och de blir istället kvar i Sverige. Tidöpartierna har än så länge inte presenterat någon konkret lösning på denna problematik.

Det kan också noteras att Sverige under Moderaternas styre har fortsatt ta emot cirka 100 000 migranter årligen, och kritiker argumenterar för att skärpta utvisningar kommer att få begränsad effekt, så länge massinvandringen inte också stoppas. Med gällande lagstiftning kan inte heller brottsdömda migranter som hunnit få svenskt medborgarskap utvisas

Trovärdighet – grunden i vår journalistik sedan 2012

Nya Dagbladets position är unik i det svenska medielandskapet. NyD är oberoende på riktigt. Tidningen ägs och kontrolleras inom den egna redaktionen – inte av stora mediekonglomerat eller utländska intressen.

Sedan grundandet 2012 har grunden i vår oberoende journalistik varit balans och trovärdighet framför sensationsjournalistik och snabba klick. NyD är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning och står helt fri från politiska partier och industriintressen.

NyD erhåller inget presstöd och finansieras genom läsardonationer och annonser. Läs mer om våra pressetiska riktlinjer här.

Förgiftning orsakar färre dödsfall

publicerad Igår 7:05
– av Redaktionen
Förra året avled 782 människor i Sverige till följd av förgiftning - en nedåtgående trend.

Dödsfall kopplade till förgiftning minskade kraftigt förra året – mest minskade andelen dödsfall kopplade till drogen heroin.

Förra året avled 641 personer till följd av förgiftning, enligt preliminära siffror från Rättsmedicinalverket.

Trenden har varit nedåtgående sedan 2022, då antalet fall låg på 815 dödsfall från förgiftningar. Förra året låg siffran på 782 fall.

Dödsfall som kopplas till heroin har minskat allra mest, där det noteras en minskning från 111 fall 2019 till endast 40 förra året.

Både antalet heroinrelaterade dödsfall i absoluta tal och som andel av alla förgiftningsdödsfall har sjunkit sedan 2018. Det är dock ännu svårt att säga om detta står för ett generellt minskat missbruk eller om heroin ersatts av andra missbrukssubstanser, säger Carl Söderberg, överläkare vid Rättsmedicinalverkets avdelning för rättsgenetik och rättskemi, i ett pressmeddelande.

90 fall kopplades till det smärtstillande läkemedlet Oxikodon som var den substans som orsakade flest dödsfall förra året, följd av alprazolam, zopiklon och buprenorfin.

Trovärdighet – grunden i vår journalistik sedan 2012

Nya Dagbladets position är unik i det svenska medielandskapet. NyD är oberoende på riktigt. Tidningen ägs och kontrolleras inom den egna redaktionen – inte av stora mediekonglomerat eller utländska intressen.

Sedan grundandet 2012 har grunden i vår oberoende journalistik varit balans och trovärdighet framför sensationsjournalistik och snabba klick. NyD är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning och står helt fri från politiska partier och industriintressen.

NyD erhåller inget presstöd och finansieras genom läsardonationer och annonser. Läs mer om våra pressetiska riktlinjer här.

Snart är ett digitalt vårdbesök allt som krävs för att ”byta kön”

HBTQ-lobbyn

publicerad 13 maj 2025
– av Redaktionen
Den "könsbyteslag" som drevs igenom av Ulf Kristersson betraktas som en stor seger av hbtq-organisationer.

Redan 1 juli börjar den hårt kritiserade könsbyteslagen att gälla – och det står klart att det i praktiken ofta kommer att räcka med ett enda digitalt vårdbesök för att få ”byta” juridiskt kön.

Nya Dagbladet har tidigare uppmärksammat lagen – som drevs igenom av Ulf Kristersson med hjälp av moderata riksdagsledamöter som egentligen var negativt inställda men som ändå till slut röstade ja, eftersom de var rädda för att annars bli av med sina uppdrag eller riskera andra repressalier.

Tidningen har också lyft fram kritik mot lagen – bland annat från Jovanna Dahlgren, professor i pediatrisk endokrinologi, som menar att den förändrade lagstiftningen riskerar att innebära mycket stora negativa konsekvenser för sårbara ungdomar.

– Det har kommit mer och mer information och fakta som tyder på att den våldsamma ökningen som har pågått vad gäller könsdysfori under de senaste 15-20 åren, mycket beror på att det är väldigt många flickor som har identitetskris, och den kommer rätt så plötsligt i tonåren, argumenterade hon bland annat.

Dahlgren pekar vidare på att ”väldigt många” unga som uppges lida av könsdysfori också har autistiska drag eller diagnoser, och att det ofta tycks handla just om en temporär identitetskris – varför ett snabbt könsbyte inte är någon optimal lösning.

”Utgår från individens självbestämmande”

Kritiken avfärdades dock, och om en och en halv månad träder den nya lagstiftningen i kraft. En stor förändring blir att det inte längre kommer att krävas en transsexualismdiagnos för att få ”byta” sitt juridiska kön – utan endast en ”enklare medicinsk utredning”.

”Utredningarna” kommer inte bara att få genomföras av psykologer eller psykoterapeuter utan även av hälso- och sjukvårdskuratorer. Enligt Socialstyrelsens vägledning kommer det i de flesta fall att räcka med ett enda vårdbesök via webben för att få ett intyg som sedan kan användas för att ändra en persons könstillhörighet i folkbokföringen.

– Det är viktigt att komma ihåg att det här är en reglering som i stor utsträckning utgår från individens eget självbestämmande och där processen också ska vara enkel, säger Pär Ödman, chefsjurist på Socialstyrelsen till statsradion SR.

”Helt orimligt”

En annan stor förändring blir att man inte längre behöver vara vuxen för att genomföra ”könsbytet” – så länge man har förälderns godkännande kan denna process genomföras redan vid 16 års ålder.

Sverigedemokraternas gruppledare, Linda Lindberg, kallar den nya lagen ”helt orimlig” och konstaterar att det är en mycket sårbar grupp som nu riskerar att må ännu sämre.

– Det är ju oftast personer som ifrågasätter sin identitet och som sannerligen inte mår särskilt bra. Det här är ju inte rätt sätt att möta den här typen av vårdfrågor, absolut inte.

Miljöpartiets talesman för hbtqi-frågor, Ulrika Vesterlund, håller dock inte med om den kritiken och menar istället att det ”låter bra” att de juridiska könsbytesprocesserna nu förenklas.

Trovärdighet – grunden i vår journalistik sedan 2012

Nya Dagbladets position är unik i det svenska medielandskapet. NyD är oberoende på riktigt. Tidningen ägs och kontrolleras inom den egna redaktionen – inte av stora mediekonglomerat eller utländska intressen.

Sedan grundandet 2012 har grunden i vår oberoende journalistik varit balans och trovärdighet framför sensationsjournalistik och snabba klick. NyD är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning och står helt fri från politiska partier och industriintressen.

NyD erhåller inget presstöd och finansieras genom läsardonationer och annonser. Läs mer om våra pressetiska riktlinjer här.

Husägare kan tvingas betala hundratusentals kronor för kommunernas ”klimatåtgärder”

Klimatöverdrifterna

publicerad 13 maj 2025
– av Redaktionen
Enligt klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari kommer kommunerna inte att kunna ta ut "hur höga avgifter som helst" från mark- och fastighetsägare.

En ny utredning föreslår att fastighetsägare kan bli skyldiga att finansiera kommuners ”klimatanpassningsåtgärder”, med kostnader som kan uppgå till hundratusentals kronor.

Förslaget, som överlämnats till klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L), ger kommuner rätt att exempelvis bygga översvämningsskydd för att skydda ”angelägenheter av allmänt intresse” – och sedan ta ut avgifter från fastighetsägare som anses dra nytta av åtgärden.

Utredaren Johan Hjalmarsson framhåller själv att begreppet ”allmänt intresse” är medvetet brett och luddigt formulerat.

– Det kan vara byggnader som kommunhus och skolor, men behöver inte vara det. Det kommer att behöva finnas en kommunal koppling, men det behöver inte vara en kommunal anläggning, säger han till statstelevisionen.

För att avgiften ska gälla måste dock en ”betydande risk” för skada vid en specifik naturhändelse existera, och denna risk måste elimineras genom åtgärden. En fastighetsägares totala avgift får inte överstiga 10 procent av fastighetens marknadsvärde.

”Kan inte ta ut hur höga avgifter som helst”

Liberalernas klimat- och miljöminister, Romina Pourmokhtari, hävdar i sin tur att förslaget handlar om att hantera den påstådda klimatkrisens direkta konsekvenser:

– På samma sätt som vi har stor respekt och stark vilja att försvara äganderätten i Sverige, följer med äganderätten inte bara friheter utan också skyldigheter. Det här är ett exempel på konsekvenserna av klimatförändringarna som är reella. Inte i framtiden utan idag, och det måste man ha med sig, bedyrar hon.

Hon lovar vidare att kommunerna ”inte kan ta ut hur höga avgifter som helst”.

– Huruvida regeringen kommer att genomföra det här eller inte är ingenting vi kan berätta idag, fortsätter hon och beskriver förslagen som ”intressanta”.

Alla kuststräckor kan inte skyddas

Utredningen föreslår också att staten tar ansvar för att skydda vissa kuststräckor mot översvämningar genom fysiska skydd, och Hjalmarsson medger att man här kommer att tvingas prioritera och välja vad som ska skyddas och vilka samhällen som ska lämnas vind för våg.

– Men det handlar inte om att det här är någonting som förändras över en natt utan det är ju kostnader som kommer att kunna spridas ut under en lång rad år.

Han hävdar att behovet är brådskande och att han ”mött många kommuner som ser behov av att få besked från staten nu”.

Maxtemperaturer på äldreboenden

Utredningen lyfter även behovet av att införa maxtemperaturer i lokaler för särskilt utsatta grupper, som äldre.

– Redan i dag är värmeböljor ett stort problem för äldre i vårt samhälle. Så jag tycker att det är väldigt viktigt att de här frågorna kommer upp i ljuset och att man diskuterar vad vi kan göra, säger Pourmokhtari.

För kommuner kan detta innebära krav på att installera luftkonditionering i äldreboenden.

– Om krav är vägen framåt är det något regeringen kommer behöva titta på. Men insatser kommer krävas, och det görs för lite idag, tillägger ministern.

Utredarens betänkande kommer nu att beredas i Regeringskansliet och skickas ut på remiss enligt gängse rutiner.

Trovärdighet – grunden i vår journalistik sedan 2012

Nya Dagbladets position är unik i det svenska medielandskapet. NyD är oberoende på riktigt. Tidningen ägs och kontrolleras inom den egna redaktionen – inte av stora mediekonglomerat eller utländska intressen.

Sedan grundandet 2012 har grunden i vår oberoende journalistik varit balans och trovärdighet framför sensationsjournalistik och snabba klick. NyD är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning och står helt fri från politiska partier och industriintressen.

NyD erhåller inget presstöd och finansieras genom läsardonationer och annonser. Läs mer om våra pressetiska riktlinjer här.