Arkeologer har upptäckt en begravningsplats som pekar på en tidigare kyrklig närvaro i Finland än som tidigare antagits. Bland annat har man hittat ett korsriddarsvärd daterat till cirka 1050–1150.
I staden Salo har man sedan en tid tillbaka gjort arkeologiska utgrävningar, särskilt omkring den medeltida S:t Bertils kyrka. I slutet av augusti noterade markägaren ett järnföremål som stack upp ur jorden. När man undersökte föremålet insåg man snabbt att det var ett svärd.
När man i september påbörjade preliminära undersökningar av platsen upptäckte man att det rörde sig om en kyrkogård, men inte vilken som helst. Svärdet som hittades användes, enligt arkeologerna, av korsfarare.
– Svärdet är av korsfarartyp med en handtagsliknande, rak parerstång och en tredimensionell, tjock oval knopp, säger Juha Ruohonen, arkeologiprofessor vid Åbo universitet, i ett pressmeddelande.
Vidare fann man människoben, delar av en möjlig likkista samt en hel del andra järnfragment man ännu inte identifierat. Det mest anmärkningsvärda fyndet är ett läderbälte dekorerat med bronsbeslag.
– På bältet har det funnits fäst ungefär trettio rosett-mönstrade fyrkantiga bronsbeslag samt flera korsformade hängen. Bland fynden fanns också ett spänne, flera änd- och djurhuvudbeslag samt bältesdelare. Bältets läderdelar har delvis bevarats. Dessutom har mycket av den avlidnes klädsel i form av tygrester bevarats i samband med bronsdekorationerna, säger Ruohonen.
Betydelsefullt fynd
De avlidna man hittat har begravts med kristna seder vilket beskrivs som viktigt eftersom det indikerar att det fanns en mycket tidigare kyrklig närvaro i området än man tidigare trott. S:t Bertils kyrka, det vill säga i närheten av begravningsplatsen, har tidigare daterats till 1400-talet. Korsfararsvärdet som hittades dateras till cirka 1050–1150.
– Observationen kan anses vara mycket betydelsefull ur ett forskningsperspektiv, eftersom bränningsgravplatser från korstågstiden är tydligt mindre kända i Finland jämfört med bränningsgravplatser som föregick dem i tid. Hittills är detta också de enda bekräftade gravarna som dateras till järnålderns slut från Salo eller Uskelanjokidalen.
– Att platsen ligger alldeles intill en medeltida stenkyrka kan ses som en indikation på en mycket tidigare kyrklig organisation i området än vad man tidigare trott, säger professorn.
Källorna som beskriver det första svenska korståget till Finland dateras till slutet av 1200-talet. Trots detta debatterar akademiker om korståget verkligen ägt rum, då tidigare bevis för detta har saknats, enligt The Heritage Daily.
Utredningarna kommer att fortsätta under 2024. I nuläget ska fynden genomgå ytterligare analyser för att få en mer precis datering.