Dick Harrison, professor i historia och flitigt massmedialt anlitad historisk expert, bedömer att unga svenskar riskerar att framstå som ”intellektuella krymplingar” i ett internationellt perspektiv.
Orsaken han pekar på är att skolorna inte längre fokuserar på undervisning om det västerländska kulturarvet och att kunskapen om dess klassiska referenser därför är exceptionellt låg.
Det är i den kristna tidningen Dagen som Harrison menar att unga svenskar blivit ”de minst kulturellt välförberedda i västvärlden” – och det är skolan och dess arkitekter som bär skulden.
Han pekar på att ”stora sjok” av det västerländska kulturarvet har tagits bort från läroplanerna, vilket leder till att studenterna får undermålig kunskap och förståelse för samhället de lever i och dess historia.
Vidare bedömer Harrison, som själv undervisar studenter på universitetsnivå, att de elever som går ut grundskolan idag inte ens har någon grundläggande kunskap om förr så självklara saker som de tio budorden eller de tre vise männen.
”Nästkommande generationer lär splittras i en elit vars medlemmar vet vad de ser och läser, och en underklass som inte förstår någonting av alla de bibliska hänvisningar som omger dem, eftersom ingen har upplyst dem om grundfakta”, skriver han bland annat.
Professorn har tidigare även kritiserat svenska studenters avsaknad av engagemang och intresse för sina studier samt deras kunskapsmässiga brister – och argumenterat för att den högre svenska utbildningen i praktiken har ”havererat”.