Al-Azharuniversitetet i Kairo räknas som sunnimuslimernas viktigaste och mest inflytelserika lärosäte. Nu uppmanar dess ledning till bojkott av alla svenska produkter – detta eftersom Sverige inte förbjudit koranbränningar.
Universitetet har länge varit ett centrum för islamiska studier. Det började uppföras redan på 900-talet och har länge arbetat för att bekämpa vad man anser är försök att liberalisera eller reformera islam – och man har riktat hård kritik mot moskéer och islamiska samfund som man inte ansett vara tillräckligt renläriga.
Nu är man mycket upprörda över att Sverige fortfarande tillåter att muslimernas heliga bok bränns och man uppmanar alla följare att bojkotta samtliga svenska produkter och varumärken.
– Det är ett känsligt läge, säger Johan Trouvé, vd på Västsvenska handelskammaren till TT.
Det är heller inte första gången som universitetet uppmanat till handling mot Sverige – redan i januari krävde man en global bojkott mot svenska produkter, efter att Rasmus Paludan eldat upp en koran i Stockholm.
Johan Trouvé menar att fokus just nu inte bör ligga på att värna och högljutt försvara den svenska yttrandefriheten – utan snarare på att fördöma koranbränningarna och försöka blidka de upprörda muslimerna.
– Jag tycker att det är viktigt för oss i Sverige att fördöma och tala om att majoriteten av det svenska folket tycker det är dumt att bränna heliga skrifter. Det är det första jag tycker att vi ska betona – och fördöma.
– Det är ett känsligt läge och det kan förvärras av att man uttalar sig. Det kan räcka med ett ord som blir fel så riskerar det här att bli en större fråga. Jag tycker vi får ha lite is i magen och ’sitta ned i båten’ som man brukar säga, fortsätter han.
Hur stora konsekvenser de muslimska bojkotterna riskerar att få för Sverige är enligt Trouvé ”svårt att uttala sig om” – men han pekar på att om kraven på bojkott sprider sig i den muslimska världen så kan exempelvis svensk bygg- och infrastruktursektor påverkas.
– Jag tycker inte man ska dra på för stora växlar här. Det är allvarligt och sedan tror jag man får hantera den här frågan på diplomatisk väg – konstatera och beskriva situationen från svenska politiker. Där har de ett stort ansvar. Det är politikernas ansvar det här, från regeringen och våra ambassader i respektive land, att man förklarar situationen.