Under årets upplaga av den Soros-finansierade tankesmedjan European Council on Foreign Relations möte i Stockholm höll Sveriges statsminister Ulf Kristersson ett anförande där han lovade att fortsatt svenskt stöd till Ukraina har ”högsta prioritet”. Han deklarerade bland annat att Sverige ska bidra stort till militäralliansen Nato och att EU-länderna bör ha ett fortsatt nära samarbete med USA.
Kristersson konstaterade att Kina förändrats kraftigt sedan 70-talet inom nästan alla områden och att kinesiska företag ”erövrar världen” – någonting som enligt Sveriges statsminister inte enbart är av godo.
– Västvärlden och andra fria marknadsdemokratier insåg inte, tror jag, den fulla konsekvensen av att möta världens första ekonomiskt framgångsrika auktoritära icke-demokrati i modern tid. Det är en dramatisk förändring i hur vi ser på världen. Alltför länge trodde vi att demokrati var den enda vägen till materiell framgång. Vi hade uppenbarligen fel. Nu blir Kina alltmer repressivt på hemmaplan och självsäkert utomlands.
Ulf Kristersson betonar att Kinas utveckling gjort att världens demokratier måste anstränga sig hårdare för att vara ”konkurrenskraftiga och för att förbli attraktiva för vår roll i den framtida geopolitiken”.
I övrigt passade statsministern på att argumentera för att ”transatlantisk enighet” är av yttersta vikt och tackar USA för dess ”djupa engagemang” för den europeiska kontinenten. Han proklamerade att EU bör svara på USA:s ”stöd” genom att visa engagemang i Stillahavsområdet, där USA ligger i konflikt med Kina.
Kristersson deklarerade också att fortsatt stöd till Ukraina återfinns som en av hans fortsatt högsta prioriteringar och att det är någonting som hans parti Moderaterna lagt stort fokus på.
– Vi beslutade att göra oss av med ett nästan bisarrt arv av att inte kunna stödja ett land med militär utrustning när de behöver vapen som mest. I stället har vi samlat ett nästan enhälligt parlament för att bifalla 11 militära stödpaket hittills.
”Modiga” Nato-lobbyister
Den starkt Nato-förespråkande Kristersson beskriver det som en ”milstolpe” att Sverige nyligen övergivit 200 år av neutralitet för att ansöka om medlemskap i militäralliansen och hävdar att Sverige med denna gått ”från neutralitet till solidaritet”.
– Det är verkligen en fråga om pragmatisk realism och jag respekterar verkligen dem som kunde ändra sig om Nato när det helt enkelt var nödvändigt. Men det är också en fråga om värderingar, så jag hedrar också de modiga svenskar som förespråkade Nato-medlemskap vid en tidpunkt då de inte fick något annat än hån till svar.
Som Nato-medlem lovar Kristersson att Sverige inte bara kommer att söka stöd av andra medlemsländer, utan också erbjuda ökad säkerhet i regionen. Detta eftersom man har geografiska fördelar på såväl land som i havet och att man kan bli en länk mellan allierade i Öst och i Atlanten.
– Vi är starka i luften och under ytan i Östersjön och vi vet, inte minst genom exceptionell radarkapacitet, väldigt mycket om Ryssland. Våra förmågor kommer att göra alliansen starkare. Det är vår fasta övertygelse.
Fortsatt stöd till Ukraina
Vad gäller det svenska EU-ordförandeskapet argumenterade Kristersson för att Europa måste bli ”grönare, tryggare och friare” och att fokus främst ligger på fortsatt stöd till Ukraina – samt att Ukrainas framtid är som medlem i EU. Fokus ligger också på fortsatt samarbete med USA inom alla områden, betonar han.
– I alla dessa aspekter av samarbetet, från försvar till handel och klimat, är och bör det transatlantiska samarbetet vara en hörnsten för EU.
Vad gäller Kina tillägger Sveriges statsminister att han även oroar sig över landets AI-utveckling och hur denna kan komma att användas för masskontroll av befolkningen. Han beklagade sig även över den liberalisering av Kina som han och många andra i Väst hoppades på – men som aldrig blev av.
– Konsekvenserna av Kinas utveckling kommer också att få en avgörande betydelse för andra delar av världen. Vi skulle välkomna om Kina spelade en roll i en lösning för att återställa Ukrainas territoriella integritet och få ett slut på Rysslands olagliga aggression. Men vi är inte naiva när det gäller det långsiktiga partnerskapet mellan Kina och Ryssland, sa han och menade vidare att Kina inte bör stödja Ryssland i kriget mot Ukraina.
Kristersson är också tydlig med att han vill att Sverige och EU-länderna tydligt bör ta USA:s sida – med hänvisning till att USA är en demokrati, medan Kina inte är det.
– De som nu säger varför vi skall behöva välja sida mellan Kina och USA ställer helt enkelt fel frågor till sig själva. Som européer bör vi formulera vår egen öppna men bestämda strategi, men också förlita oss på långvariga och starka partnerskap med USA och andra demokratier.
Fakta: Council on Foreign Relations
Council on Foreign Relations, eller CFR, är en inflytelserik och globalistiskt inriktad lobbygrupp som ofta beskrivits som en de facto permanent regeringsliknande institution i USA. CFR har under många år samlat de mest inflytelserika politikerna från både Demokraterna och Republikanerna för att diskutera politiska frågor tillsammans med aktörer från finansvärlden och näringslivet.
Dess europeiska avdelning ECFR grundades 2007 och har kontor i sju europeiska huvudstäder (London, Madrid, Paris, Rom, Sofia och Warszawa). Avdelningens råd har över 300 medlemmar och inkluderar tidigare premiärministrar, presidenter, EU-kommissionen samt en mängd olika företagsprofiler och lobbyister. En av de mer välkända finansiärerna till Europaprojektet är ultraglobalisten George Soros som via sin stiftelse Open Society Foundations donerade startkapital när organisationen först lanserades.