I en rapport har Greenpeace har spårat palmolja från Indonesiens regnskogar och Wilmar International till företag som tillverkar populära snacks och hygienartiklar. Dessa inkluderar Colgate Palmolive, Procter & Gamble och Mondelez International, som äger norska Freia och Marabou i Sverige.
– Marabou har tyvärr tigerblod på sina händer. Varumärken måste ta reda på varifrån just deras palmolja kommer ifrån, och garantera konsumenter runt om i världen att just deras favoritprodukter inte ligger bakom skogsskövling och driver arter som Sumatratigern till utrotning, säger Erika Bjureby, skogsansvarig på Greenpeace Norden, i ett pressmeddelande.
Palmoljan döljs av etikett
Greenpeace uppmanar de berörda livsmedelsproducenterna att ”snarast skaffa ansvarsfulla regelverk för sin palmolja”. Den märkning som Wilmar International och andra företag underkastat sig via RSPO (Roundtable on Sustainable Palm Oil) är inte tillräcklig.
Den palmolja som finns i våra favoritprodukter, ofta dold bakom etiketten vegetabiliska oljor, har producerats på ett sätt som bidrar till skogsskövling, utrotning av känsliga djurarter, skriver Greenpeace och påstår att ett stopp för regnskogsskövlingen är möjligt.
– Marabou och de andra företagen måste garantera att de inte har kopplingar till skövling. Åtaganden som de som gjorts av medlemmar i Palm Oil Innovation Group, eller av Nestle, bevisar att ett stopp för regnskogsskövling är möjlig, säger Erika Bjureby.
Riskerar att utrota Sumatratigern
En djurart som påverkas extra mycket av skogsskövlingen i Indonesien är den utrotningshotade Sumatratigern. Det finns endast 400 vilda Sumatratigrar kvar i det fria och om inte skövlingen minskar kan rasen komma att utrotas.
– Som världens största aktör inom palmoljesektorn, har Wilmar International makten att förändra branschen. Men tills företaget skaffar en regelverk som utesluter regnskogsskövling gör deras handel med palmolja till kända varumärken, som Marabou, konsumenter till medbrottslingar i utplåningen av Sumatras 400 kvarvarande tigrar, säger Erika Bjureby.
Mondelez International, som äger Marabou, har svarat på Greenpeaces avslöjande:
”Vi har nyligen reviderat vår hållning till palmoljan och vi förväntar oss att våra palmoljeleverantörer ska förse oss med uppgifter om andelen av deras palmoljeleveranser som uppfyller de här principerna. Vi förväntar oss svar senast till årsskiftet”, skriver man på bolagets hemsida.