WHO vill byta namn på coronavirus – för att inte kränka ursprungsländerna

publicerad 1 juni 2021
- av Markus Andersson

Världshälsoorganisationen, mainstreammedia och andra makthavare har under de senaste månaderna varnat för och rapporterat flitigt om nya påstådda strängar av coronaviruset. Nu har WHO dock kommit fram till att det kränkande och stigmatiserande att döpa virusvarianterna efter deras ursprungsland och att de därför måste få mer neutrala namn.

Istället vill man nu döpa de påstådda virusvarianterna efter det grekiska alfabetet. I korthet innebär det att den påstådda brittiska varianten av viruset framöver ska kallas för ”Alfa”, den sydafrikanska varianten för ”Beta”, de brasilianska varianterna för ”Gamma” och ”Zeta” och två indiska mutationer för ”Kappa” och ”Delta”.

Maria Van Kerkhove som är epidemiolog på WHO med fokus på just covid-19 hävdar att de nya namnen är tänkta att underlätta för den ”allmänna diskussionen”.

Inget land ska behöva stigmatiseras för att de har upptäckt och rapporterat virusvarianter”, hävdar honom och konstaterar vidare att de nya namnen inte ska användas i vetenskapliga syften utan som ett sätt att ändra människors tankemönster och inte koppla ihop virusvarianterna med specifika länder.

Två andra påstådda virusvarianter som ska ha upptäckts i USA i mars får enligt samma system namnen ”Epsilon” och ”Iota”.

Utspelet kommer kort efter att det indiska hälsoministeriet beklagat sig för att en virusvariant i massmedial rapportering blivit känd som det ”indiska coronaviruset” och indiska myndigheter har blivit så upprörda över detta att man bett alla stora sociala medieplattformar att censurera och radera alla inlägg som hänvisar till virusvarianten som ”indisk” – eftersom benämningen påstås skada bilden av landet.

Liknande invändningar har gjorts från sydafrikanskt håll där man istället bett om att det vetenskapliga namnet 501Y.V2 ska användas.

På sociala medier hånas dock WHO:s tilltag och många pekar på att det inte alls är särskilt enkelt för varken journalister, politiker eller vanliga människor att ha någon koll på och komma ihåg vilken virusvariant som hör till vilken bokstav och att systemet enbart blir krångligt och frustrerande.

Zeta-Eta-Theta? Enkelt att säga (?), enkelt att blanda ihop. Och vad ska vi göra när bokstäverna tar slut? Ledsen, men jag kommer inte att använda det här“, kommenterar Florian Krammer, professor i mikrobiologi.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!