TV-tittande som barn kan bidra till hälsoproblem i vuxen ålder

publicerad 6 augusti 2023
- av Sofie Persson

Barn som tittar mycket på TV löper ökad risk för bland annat högt blodtryck och fetma i vuxen ålder, enligt en nyzeeländsk studie vid University of Otago. Det fanns också en ökad risk för en mindre effektiv syreförbrukning.

Studien, som publicerats i American Academy of Pediatrics, följde 997 barn från Nya Zeeland från 1972 och 1973 fram tills de var 45 år. Där tittade man på hur deras tv-vanor sett ut under livet och hur det sedan påverkade dem i vuxen ålder.

Man fann att de som ägnade mer tid åt att titta på TV som barn hade mindre effektiv syreförbrukning under träning, högre blodtryck och ökad förekomst av fetma i vuxenlivet. Särskilt var det tv-tid i åldrarna 5 till 15 år som var associerade med den framtida problematiken, det var också vanligare att män drabbades än kvinnor.

Däremot menar man att det inte går att direkt klarlägga att det är just TV-tittande som är den direkta orsaken, men att detta ändå bidrar till mer stillasittande. Vidare finns en risk att man har sämre matvanor eftersom det exempelvis visas mycket reklam för skräpmat.

Om du sitter och tittar på TV är du inte aktiv och därför ökar risken för övervikt och sämre kondition, säger studiens författare Dr Bob Hancox till ABC News.

Studien pekar på att det ändå finns ett långsiktigt samband mellan TV-tittande i ungdomen och sämre hälsa i vuxen ålder, vilket man menar att man särskilt bör ha i åtanke angående barn och deras skärmtid idag.

Detta ger ytterligare bevis för de negativa hälsoeffekterna av TV-tittande under hela livet. Åtgärder för att minska den tid som barn och ungdomar ägnar åt skärmbaserade aktiviteter kan ha betydande och långvariga hälsofördelar“, går att läsa i studien.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!