Tidigare okänd runsten hittad i Småland

publicerad 20 september 2020
- av Per Nordin
Nu ska runstenen restaurereras.

En tidigare okänd runsten har påträffats i småländska Hellerö nära gränsen mot Östergötland. Det handlar om en minnessten som ristats av en son till faderns ära och fyndet beskrivs som “otroligt” eftersom det är mycket ovanligt att helt odokumenterade runstenar påträffas.

För några år sedan hittade en småländsk bonde i Västra Ed en stor sten när han var ute och plöjde. Stenen var nästan två meter lång och över en meter bred och flyttades till åkerns kant för att inte störa arbetet. Där fick den ligga ända fram till för några dagar sedan då familjen behövde en ny trappsten till ett uthus och tänkte använda stenen till detta.

När lantbrukaren Lennart Larsson skulle ta upp den platta stenen med sin grävmaskin så såg han att det fanns runor på undersidan – han hade hittat en helt oupptäckt runsten.

– Ett otroligt fynd! Men vi är egentligen inte förvånade. Att Hellerö var en viktig plats under yngre järnålder visste vi redan, en vikingatida silverdepå påträffades här 2006 och bara någon kilometer bort finns Vråka by med sitt stora bygravfält från yngre järnålder. Att man rest en runsten här på gården bekräftar platsens och släktens betydelse i bygden, säger arkeologen Veronica Palm till Svensk historia.

Runologen Magnus Källström kallades ner från Riksantikvarieämbetet för att kontrollera och dokumentera stenen och kallar det för ”årets fynd eller bättre än så” eftersom det var längesedan man hittade en helt okänd runsten i Sverige.

Om inskriptionen översätts lyder den något i stil med ”Gärdar reste denna sten efter Sigdjärv, sin fader, Ögärds make”.

– Runslingan är ristad i ett kantföljande rundjur som biter i sin egen svans. Utformningen av rundjurets huvud talar för att stenen ska dateras till 1000-talets första hälft, säger Källström.

Det finns också ett kors på stenen med lika långa armar och det är tydligt att den restes som en minnessten över en avliden där den enkelt kunde ses av de övriga boende i bygden.

Nu kommer stenen att rengöras och konserveras, den har bland annat en spricka som måste lagas för att den inte ska sprängas sönder ytterligare med tiden. Sedan är målsättningen att den ska ställas upp nära sin ursprungliga plats med skyltar så att allmänheten får ta del av det historiska monumentet.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!