Studie: Umgängeskretsen beror på gener

En studie visar att människor har högre benägenhet att vilja umgås och vara vänner med personer som har ett snarlikt DNA som dem. Studien är historisk då det tidigare aldrig funnits bevis för att DNA påverkar hur människors umgängeskrets ser ut.

publicerad 12 oktober 2013

Bakom studien står forskarna Nicholas Christakis  och James Fowler – som arbetar vid Yale University respektive University of California.

Studien har omfattat nästan 2 000 amerikaner och man kom bland annat fram till att ett par vänner är i genomsnitt så lika genetiska som varandras fjärde-kusiner.

En anledning till varför människor med likartat DNA dras till varandra kan helt enkelt vara som så att de befinner sig i likartade miljöer, skriver tidningen Medium och fortsätter.

”Den här studien är kontroversiell och andra forskare vill vara säkra på att Christakis och Fowler inte har gjort en felaktig tolkning av uppgifterna.”
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.