Sett för första gången: Stjärna slukar planet

publicerad 5 maj 2023
- av Sofie Persson
Ännu är mycket outforskat kring stjärnor som slukar planeter.

För första gången någonsin har astrofysiker observerat hur en stjärna slukat en planet. Allt som blev kvar av planeten, som var ungefär lika stor som Jupiter, var damm i rymden. Även jorden beräknas gå samma öde tillmötes, men först om fem miljarder år.

Kishalay De, astrofysiker vid MIT i USA, letade efter binära stjärnor med hjälp av data från ett observatorium i Kalifornien där han letade efter fläckar på himlen som ökat drastiskt i ljusstyrka. Lyser det starkare är det ett tecken på att två stjärnor smält samman.

När De tittade på data från observatoriet hittade han ett event från 2020 som stod ut. Där det såg ut som att två stjärnor smält samman visade det sig istället att mängden energi var väldigt låg och bara var en tusendel av vad den borde varit om så varit fallet. Istället för het plasma, som också tyder på sammansmältning av stjärnor, fanns där bara damm. Dammet var från en planet, kom man fram till.

Jag blev verkligen förvånad när vi kopplade ihop bitarna, säger De enligt Science News.

Att stjärnor kan sluka planeter har man haft vetskap om under en tid, men detta är första gången det faktiskt bevittnats. Stjärnan som observerades ligger i Vintergatan, men ungefär 12 000 ljusår bort. Astrofysikerna menar att den är i ett tidigt stadium att bli en så kallad röd jätte, vilket är något som sker sent i stjärnors liv. Den beräknades vara cirka 10 miljarder år gammal, vilket är dubbelt så gammalt som solen.

Det är fortfarande mycket som är outforskat kring stjärnor som slukar planeter, men forskningen går framåt och man hoppas kunna urskilja fler observationer med hjälp av stora infraröda kameror. De menar att även vår sol kommer att utvecklas till en röd jätte och även sluka jorden, men först om cirka fem miljarder år.

Eftersom jorden är mycket mindre än Jupiter kommer effekterna säkerligen att vara mer dämpade, säger De. Så det kommer att bli svårt att hitta jordliknande uppslukningar, men vi arbetar aktivt med idéer för att identifiera dem.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!