Ovanlig vikingaskatt hittad i Täby

publicerad 12 november 2020
- av Per Nordin
Det ovanliga myntet från Normandie.

Under en arkeologisk undersökning av en vikingatida gård i norra Stockholm påträffades bland annat hals- och armringar i silver – men också flera silvermynt, varav ett kommer från Normandie och beskrivs som ett mycket ovanligt fynd.

Gården som grävdes ut ligger i Viggbyholm i Täby, norra Stockholm och arkeologer vid Statens historiska museer har under sommaren och hösten fortsatt gräva ut platsen som upptäcktes så sent som i fjol.

Man har påträffat långhus och grophus från den yngre järnåldern fram till tidig medeltid och man tror att gården har varit bebodd under hundratals år. Under golvplankorna i ett av husen påträffades också skatten som tros ha grävts ner på vikingatiden.

– När vi skulle plocka upp föremålen och jag försiktigt lyfte halsring efter halsring hade jag en positiv känsla av att oj det här tar ju aldrig slut och till slut blev det åtta stycken halsringar. De var i otroligt bra skick och det såg ut som om de var tillverkade och nedlagda igår. Ändå är de tusen år gamla, säger Maria Lingström i ett uttalande.

Skatten misstänks ha gömts för omkring 1000 år sedan och består av åtta halsringar, två armringar, en vanlig ring, två pärlor och tolv mynt använda för hängsmycken. De påträffades i ett gammalt keramikkärl och det är oklart varför skatterna en gång gömdes undan.

– Den klassiska tolkningen är att man har grävt ner sitt silver och värdeföremål för att gömma undan det i orostider och frågan är om det gäller även här, säger John Hamilton, arkeolog och projektledare.

Noterbart är att flera av mynten kommer från platser långt bort från Sverige. Det handlar om flera arabiska och europeiska mynt, men också om ett särskilt ovanligt silvermynt från staden Rouen i Normandie. Myntet som tros vara från 900-talet är hittills bara känt från äldre teckningar.

– Det här är något man bara får vara med om en gång i livet, konstaterar Maria Lingström.

Utöver skatterna har även pilspetsar och verktyg av olika slag påträffats.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!