Forskare bedömer att det under Mars yta finns en ”enorm vattengömma” stor som ett hav, med vattenmassor tillräckliga för att täcka hela planeten.
Vattnet finns dock begravt mellan 1 och 2 mil under skorpan, varför det skulle vara mycket svårt att nå och ännu svårare att få upp till ytan för mer noggranna undersökningar.
En studie baserad på seismologiska mätningar från amerikanska Nasa ligger bakom bedömningen. Även om resultatet inte tyder på att vattnet innehåller några levande organismer så indikerar upptäckten, enligt forskarna, ändå att det skulle kan finnas miljöer på Mars som skulle kunna vara beboeliga.
Forskarna vid UC Berkeley tror att vattnet sipprade ner under den röda planetens yta för flera miljarder år sedan – då delar av Mars täcktes av floder, sjöar och kanske också hav. Sedan dess har atmosfären tunnats ut, vilket också resulterat i att mycket av vattnet dunstat och planeten fått det utseende den har idag.
Vid studien användes Nasas data för att med hjälp av datormodeller, liknande de som används för att kartlägga grundvattenbildningar och oljefält på jorden, nå slutsatsen att de mätvärden som samlats in bäst förklaras av att det under Mars yta finns ett djupt lager av sprucken vulkanisk sten fyllt med flytande vatten.
Liv på Mars?
Huruvida det kan finnas liv på Mars är någonting som mänskligheten diskuterat flitigt. Man har på senare tid även teoretiserat kring möjligheterna att skapa en framtida koloni på planeten – där just tillgången till vatten beskrivits som en förutsättning för att något sådant skulle kunna vara praktiskt genomförbart.
Även om det inte finns några otvetydiga bevis för mikrobiellt liv så innebär vattenfyndet, åtminstone i teorin, att sådant kan finnas någonstans på planeten – men framförallt ses upptäckten som en viktig del i att förklara Mars geologiska historia.