I Pömmelte i Tyskland har arkeologer gjort över 200 fynd som tyder på att det troligen fanns en större stenåldersbosättning i området och kan ha fungerat som ett religiöst centrum.
Ringhelgedomen Pömmelte ligger nära staden Barby, cirka 85 kilometer sydväst om Berlin. Platsen upptäcktes 1991 och har fått smeknamnet ”Tysklands Stonehenge” på grund av dess likhet.
Platsen har en stor, cirkelformad träkonstruktion med diverse stolpar, diken och portar. Cirkeln är cirka 115 meter i diameter och består av totalt sju ringar inuti. Den har daterats till cirka 2300-2050 f.Kr.
Mellan åren 2018 och 2022 har arkeologer grävt ut området och nu tror man att platsen kan ha varit en bosättning för flera folkslag under sen stenålder och tidig bronsålder. Bland annat har man hittat spår av 140 hus och gjort bedömningen att platsen troligen hade uppemot 1000 invånare. Vidare har man också hittat 78 silos med spannmålsrester i.
Förmodat religiöst centrum
”En silo, som bevarats på ca 1 meters djup, har en kapacitet på ca 1,5 kubikmeter. Det motsvarar cirka 1 000 kilo spannmål. Med en modern spannmålskonsumtion per capita på cirka 100 kg per år skulle innehållet i dessa silon av gropar lätt ha kunnat föda 780 vuxna under ett år”, skriver arkeologiska myndigheter i delstaten Sachsen-Anhalt i ett pressmeddelande.
Troligen fungerade platsen även som någon form av religiöst centrum, men exakt vad syftet med stolparna var är oklart. Däremot tror man att det kan ha att göra med astrologi.
Vidare hittade man också gravar vid platsen, men även kärlskärvor, ett oxhuvud och rester av krus med spår efter mjölkprodukter.