Ny teknik omvandlar skinnceller till ägg

publicerad 25 maj 2024
- av Sofie Persson

Vill du se mer gräv och granskningar på Nya Dagbladet?

12690 kr av 50 000 kr insamlade. Bidra till höstens viktiga grävkassa! Stöd arbetet genom Swish till 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Forskare vid Oregon Health & Science University (OHSU) har utvecklat en ny teknik där man omvandlar skinnceller till ägg som i sin tur kan bli befruktade. Metoden uppges ska kunna användas till par som inte kan få barn, men öppnar även upp för samkönade par att få biologiska barn.

Metoden, som liknar den teknik man använde när man skapade fårklonen Dolly, 1996, har testats på möss och kallas för vitro gametogenesis, eller IVG. Tekniken, som förklaras i en studie publicerad i Science Advances, innebär att kärnan i en hudcell från en man eller kvinna placeras i ett donerat embryo som saknar sin egna cellkärna. Den ersatta hudcellskärnan får sedan sitt genetiska innehåll halverat för att göra plats för spermier, vilket skapar ett livsdugligt mänskligt embryo som kan planteras in i en livmoder genom provrörsbefruktning (IVF).

Målet är att producera ägg för patienter som inte har några egna ägg, säger Shoukhrat Mitalipov, professor i obstetrik och gynekologi samt molekylär och cellulär biovetenskap vid OHSU School of Medicine, i ett pressmeddelande.

Tekniken ska kunna användas av kvinnor som inte kan producera egna ägg, men ska också kunna implementeras hos exempelvis homosexuella par, där man kan ta kromosomer från båda parter för att skapa ett gemensamt biologiskt barn.

Tidigare hade forskarna letat efter en metod att styra om stamcellerna till att skapa spermier eller ägg, vilket fortfarande är utom räckhåll, men den nya metoden, som kallas somatisk kärnöverföring, kringgår allt detta.

Fördelen med vår teknik är att den undviker den långa odlingstid som krävs för att omprogrammera cellen, säger Dr. Paula Amato, professor i obstetrik och gynekologi vid OHSU School of Medicine.

Forskarna studerar också metoden på mänskliga ägg och embryon, men det är fortfarande år kvar innan man kan göra kliniska tester på metoden.

Det här ger oss en hel del insikter, säger Amato. Men det återstår fortfarande mycket arbete för att förstå hur dessa kromosomer paras ihop och hur de troget delar sig för att faktiskt reproducera det som händer i naturen.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!