Korsning av människa och apa kan snart bli verklighet

publicerad 21 juni 2021
- av Sofie Persson
djur-mänskligt hybrid
Krabbmakak (Macaca fascicularis).

Mänskliga celler kan förenas med en apas – det visar en ny studie. I 19 dagar överlevde hybriden som var en korsning mellan människa och djur. Forskare är dock oeniga om det är etiskt försvarbart eller inte.

Forskare har för första gången någonsin lyckats skapa ap-embryon med mänskliga celler, visar en rapport publicerad i den vetenskapliga tidskriften Cell.

Forskningen inom detta har pågått i några år. En tanke bakom det är att kunna skapa djur-människa hybrider som man ska kunna använda vid exempelvis drogtester och för att odla mänskliga organ. Tidigare har samma grupp forskare gjort liknande studier med grisar och kossor blandat med mänskliga celler samt råttor blandat med mus-celler.

Nu har forskarna tagit det ett steg längre. Ap-embryona injicerades med mänskliga stamceller och observerades sedan av forskarna för att se hur de utvecklades. Först separerades dem, men sedan började de växa i hop. Tre av dessa embryon överlevde 19 dagar efter att de blivit befruktade.

Många är dock delade till etiken kring den här typen av forskning. Apor är exempelvis skyddade mer av etiska regler än möss och råttor. Biologen Alfonso Martinez Arias är kritisk och menar att det är mer etiskt att göra sådana här experiment på boskap istället.

– Det är mer lovande och riskerar inte att utmana etiska gränser, säger han till tidskriften Nature.

Han menar också att studien inte är framgångsrik.

–  De där sakerna är väldigt sjuka, antyder han.

Däremot menar forskningsgruppen att man inte planerar att faktiskt stoppa in ett sådant här embryo i en apa – utan att man vill få en ökad förståelse för hur celler av olika arter kommunicerar med varandra.

Arten som användes var Krabbmakak (Macaca fascicularis), en trädlevande art i Sydostasien.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!