Här är bilderna från nya James Webb-teleskopet

publicerad 13 juli 2022
- av Sofie Persson
Nasas nya bilder visar bland annat tusentals galaxer som ligger ungefär 4,6 miljarder ljusår bort och Carinanebulosan.

Under gårdagen publicerade Nasa nya bilder tagna med det avancerade James Webb-teleskopet. Bilderna beskrivs som ett stort ögonblick för astronomin och är de skarpaste bilderna man hittills sett från rymden.

Nasa har publicerat nya, avancerade bilder man tagit med hjälp av James Webb-teleskopet som sköts upp i rymden vid årsskiftet. Bilderna visar bland annat galaxer som ligger tusentals ljusår bort.

Det har i praktiken tagit nära trettio år för Nasa att designa, bygga, skjuta upp och nu presentera de första bilderna från James Webb-teleskopet, rapporterar den brittiska statskanalen BBC. Bilderna är de hittills skarpaste från rymden och BBC:s vetenskapsredaktör Rebecca Morelle menar att bilderna innebär ett ”enormt ögonblick” för astronomin eftersom de innehåller en ”svindlande” mängd information. Med teleskopets hjälp hoppas hon även att det är möjligt att kunna upptäcka beboeliga planeter bortom vårt solsystem.

Detta är dock bara början för James Webb-teleskopet, menar Nasa-administratören Bill Nelson och att de här bilderna endast är resultatet av ett par dagars observation.

Det kommer inte att sluta – det här teleskopet har bränsle för 20 år, säger Nelson.

 

Foto: Nasa

Den första bilden som släpptes beskrivs som en “liten del av himmel” som visar tusentals galaxer som ligger ungefär 4,6 miljarder ljusår bort. Fysikern Brain Cox menar att storleken på bilden motsvarar “ett sandkorn” som man håller på “armlängds avstånd“. Cox säger att varje “dunkel fläck” och de “spiralformande fläckarna” är galaxer, “100 miljarder kanske upp till en biljon stjärnor“. De “märkliga bågarna” i fjärran är “förvrängda bilder av avlägsna galaxer” som bildades “mycket nära Big Bang”, menar Cox, som också säger att det har tagit ljuset från dessa hela 13 miljarder år för att nå oss.

 

Foto: Nasa

Södra Ringnebulosan är en gigantisk expanderande sfär av gas och damm som har blivit upplyst av en döende stjärna i mitten. När stjärnorna åldras ändrar de sättet de skapar energi och stöter då ut sina yttre lager. När stjärnan sedan blir väldigt varm igen ger den energi till allt material som den tidigare avvisat. Södra Ringnebulosan är nästan ett halvt ljusår i diameter och ligger cirka 2 000 ljusår från jorden.

 

Foto: Nasa

Stephans kvintett ligger omkring 290 miljoner ljusår bort och ligger i stjärnbilden Pegasus. Det är den första kompakta galaxgruppen man hittade och fyra av de fem galaxerna i kvintetten är låsta i en kosmisk dans av upprepade nära möten.

 

Foto: Nasa

Carinanebulosan är en av de största och ljusaste nebulosorna på himlen och ligger ungefär 7 600 ljusår från jorden. Nebulosor är stellara plantskolor. De är ett massivt moln av gas och damm där nya stjärnor bildas. Amber Straughn, Webb-teleskopets biträdande projektforskare, säger att det är en “fantastisk utsikt över de kosmiska klipporna i Carina Nebula” som “avslöjar nya detaljer om denna enorma stellara plantskola“.

Idag ser vi för första gången helt nya stjärnor som tidigare varit helt dolda för oss, säger hon.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!