Forskare odlar fram nytt skelett – med hjälp av ljudvågor

publicerad 6 mars 2022
- av Sofie Persson

Med hjälp av ljudvågor och patientens egna stamceller har forskare i Australien nu tagit fram en banbrytande metod som får nytt skelett att växa fram. Behandlingen sägs vara både snabbare, effektivare och billigare än de tidigare metoder som använts inom samma område.

Forskare från Royal Melbourne Institute of Technology (RMIT) i Australien har lyckats odla fram nytt skelett genom att skjuta in högfrekventa ljudvågor mot stamceller, ett potentiellt genombrott inom regenerativ medicin, rapporterar Futurism.

Bäst av allt, menar forskarteamet, är att denna metod är snabbare, effektivare och även billigare än de befintliga experimentella metoderna för återväxt av skelett med stamceller extraherade från benmärg – en ofta smärtsam process.

Ljudvågorna minskade behandlingstiden som vanligtvis krävs för att få stamceller att börja förvandlas till skelettceller med flera dagar. Denna metod kräver inte heller några speciella läkemedel och är väldigt lätt att applicera på stamcellerna, säger Amy Gelmi, RMIT-forskare och medförfattare till en artikel om forskningen publicerad i tidskriften Small.

Vår metod är billig och enkel att använda, och den kan lätt uppgraderas för att behandla ett stort antal celler samtidigt, vilket är avgörande för effektiv vävnadsteknik, säger medförfattare och RMIT-professor Leslie Yeo.

När stamceller väl har börjat förvandlas till skelettceller är tanken att de antingen ska injiceras lokalt eller till och med fästas på ett implantat för att sedan kunna utvecklas och växa.

Istället för att förlita sig på benmärgsstamceller, som det tidigare experimenterats kring, kan den nya tekniken, med hjälp av en liten enhet generera ljudvågor med frekvenser över 10 megahertz, vilket är flera magnituder högre än det hörbara spektrumet, även användas på andra celler från patientens kropp – inklusive fettvävnad.

I ett experiment sköt forskarna dessa ljudvågor mot stamceller i tio minuter om dagen under fem dagar, vilket avsevärt ökade processen och förvandlingen till skelettceller.

Vi kan använda ljudvågorna för att applicera precis rätt mängd tryck på rätt ställen på stamcellerna för att utlösa förändringsprocessen, förklarar Leslie Yeo.

Forskarteamet har dock fortfarande ett stort hinder att övervinna och det är att uppgradera metoden i större skala för att den ska kunna appliceras i medicinsk behandling. Med tanke på de låga kostnaderna är forskarna dock hoppfulla om att tekniken så småningom kan omvandlas till “praktiska bioreaktorer” för att expandera och utveckla regenerativ medicin.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!