Favoritmusik kan minska smärta

publicerad 14 februari 2024
- av Sofie Persson
"Rörande" eller "bitterljuv" musik hade störst effekt på smärtlindring.

Att lyssna på sin favoritmusik kan minska smärta med upp till en fjärdedel, pekar en kanadensisk studie på. Mer känslosam musik upplevdes som mest effektiv mot smärtlindring.

Musikterapi kan avleda uppmärksamheten från smärta, minska smärtintensiteten, lindra stress och ångest samt även främja en känsla av kontroll. Exempelvis kunde man se i en översiktsstudie, som publicerades 2021, att musik kunde vara effektivt för att minska ångest, depression och smärta hos cancerpatienter.

Den minskade känsligheten för smärta (även känd som hypoalgesi) kan uppstå när känslan av smärta störs mellan där den börjar (stimuli) och där den känns igen som smärta av det medvetna sinnet, förklarar Mathieu Roy, medförfattare till studien.

Effekterna varierar i allmänhet mellan en 10- till 20-procentig minskning, vilket liknar till exempel antiinflammatoriska läkemedel, säger han enligt hälsosajten Every Day Health.

Jämförde olika musiktyper

I studien vid McGill University, som publicerades i den vetenskapliga tidskriften Frontiers, ville forskarna titta närmare på vad för typ av musik som bäst kunde reducera smärta. Forskarna rekryterade 63 friska deltagare, 49 kvinnor och 14 män, där man hade en medelålder på 21 år. Deltagarna fick själva ta med sig två musikspår, där det ena skulle vara deras “favoritmusik genom tiderna” och den andra vad man skulle ta med sig till en öde ö.

Sedan fick deltagarna uppleva måttligt smärtsamma termiska stimuli på den inre underarmen i en kontrollerad laboratoriemiljö, vilket resulterade i en känsla som liknar en varm tekopp som hålls mot huden. Samtidigt som man utsattes för smärtan spelades det olika musikspår, samt även ibland ingen musik alls, under cirka sju minuter.

Vi jämförde två olika typer av musik: avslappnande musik som hämtades från en musikterapiapplikation som har visat sig vara effektiv i tidigare studier, och självvald musik som deltagarna föredrog, säger Roy.

“Relativt stor effekt”

Där kunde man se att den musik som valts av deltagarna i studien hade mycket större effekt på den omedelbara smärtlindringen än okänd avslappnande musik.

–  Vi fick en smärtlindring på 20-25 procent för den självvalda favoritmusiken – så det är en relativt stor effekt jämfört med cirka 10 procent för den avslappnande musikapp som deltagarna inte hade valt, menar forskaren.

Vidare fick deltagarna i uppgift att beskriva och kategorisera den musik de valt för studien. Låtarna föll i fyra grundläggande kategorier: energigivande/aktiverande, glad/uppmuntrande, lugnande/avslappnande och rörande/bitterljuv. De låtarna som var mer rörande/bitterljuv hade större effekt på smärtlindring jämfört med låtar i de andra kategorierna. De låtarna skapade också mer “musikaliska rysningar”, något man också tror kan hjälpa mot smärta. Rysningar kan yttra sig som gåshud och är en psykofysiologisk reaktion som kan uppstå när man exempelvis lyssnar på musik.

Forskarna tror att lyssna på favoritmusik, speciellt låtar som väcker starka känslor, kan vara effektivt mot många typer av smärta. Detta gäller dock möjligen inte huvudvärk, eftersom tystnad ofta föredras av de som lider av detta, men för andra smärttyper kan det vara en hjälp, förklarar Roy.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!