Dansk studie: Munskydd skyddar inte mot coronaviruset

publicerad 19 november 2020
- av Markus Andersson

En dansk studie med över 6000 testpersoner visar att munskydd ger ett mycket svagt skydd mot coronaviruset. Efter 30 dagar hade 1,8 procent av de som bar munskydd smittats av viruset jämfört med 2,1 procent av de som inte hade något munskydd.

– Kunskapen för att förspråka ett allmänt användande av munskydd är väldigt svagt, och det är det fortfarande efter den här studien, säger Kjell Torén, överläkare och forskare i samhällsmedicin och folkhälsa till skattefinansierade SVT.

Den danska studien, som genomförts av forskare vid Rigshospitalet i Köpenhamn, visar att munskydd ger ett mycket litet skydd och att de som bar munskydden smittades i nästan lika hög utsträckning som de som inte använde dem.

– Jag tycker att studien stärker en försiktigt avvaktande hållning om allmänna rekommendationer. Den här studien ger inget stöd till att rekommendera en hel befolkning att använda munskydd, säger Kjell Torén vidare.

Testgruppen bestod av 6024 individer och hälften av dem hade kirurgiskt godkända munskydd medan de andra inte hade några munskydd alls. Alla uppmanades att följa de danska myndigheternas restriktioner och riktlinjer.

Efter en månad hade 1,8 procent av testpersonerna som bar munskydd blivit smittade jämfört med 2,1 procent av de som inte hade det och Kjell Torén menar att studien visar att munskydd inte har någon ”signifikant effekt” på om man blir smittad och inte.

Efter en månads uppföljning hade 1,8% av deltagarna i maskgruppen och 2,1% av deltagarna i kontrollgruppen en infektion”, skriver forskarna i pressmeddelandet.

De danska forskarna blev själva förvånade och skriver i ett pressmeddelande att de hade förväntat sig betydligt större skillnader och att färre av testpersonerna med munskydd skulle bli smittade. Studien har heller inte gått igenom huruvida personer med munskydd mer frekvent smittar andra eller inte.

Testgruppen skulle också spendera minst tre timmar om dagen utanför sina hem och hade inte symptom av coronaviruset sedan tidigare och testades via antikroppstest samt prover i svalg och näsa.

Christine Laine, chefredaktör för Annals of Internal Medicine försvarar dock maskbärandet och menar att det den danska studien egentligen visar är att de som har munskydd fortfarande kan bli smittade av de som inte har det – och att de danska forskarna inte lyckats belägga att maskbärande är ett ineffektivt sätt att bromsa smittspridningen.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!