Apor gillar att retas

publicerad 28 juli 2024
- av Sofie Persson
Schimpanser gillar att reta varandra.

En amerikansk studie visar att apor gillar att retas med varandra, vilket indikerar en förekomst av humor hos arterna. Forskarna kunde identifiera 18 distinkta retningsbeteenden hos alla fyra människoapor.

I studien, som publicerats i Proceedings of the Royal Society B, har forskare från University of California Los Angeles, the Max Planck Institute of Animal Behavior, Indiana University och the University of California San Diego observerat och dokumenterat lekfullt beteende hos schimpanser, orangutanger, bonoboer och gorillor.

Människoapor är utmärkta kandidater för lekfullt retande, eftersom de är nära släkt med oss, deltar i sociala lekar, visar skratt och har en relativt sofistikerad förståelse för andras förväntningar, säger forskaren Isabelle Laumer.

Forskare tittade efter spontana, sociala interaktioner som såg ut att vara lekfulla och retsamma, provokativa eller lindrigt trakasserande. Under dessa interaktioner observerade forskarna retstickans, det vill säga den retande apans, handlingar, kroppsrörelser, ansiktsuttryck och hur aporna som blev retade svarade i sin tur. De bedömde också beteendets avsiktlighet genom att leta efter bevis för att beteendet var riktat mot ett specifikt mål, att det fortsatte eller intensifierades och att de som retades väntade på ett svar från målet.

Forskarna upptäckte att alla fyra arter ägnade sig åt avsiktligt provocerande beteende där man identifierade 18 distinkta retningsbeteenden. Många beteenden verkade användas för att provocera fram ett svar, eller åtminstone för att locka till sig målets uppmärksamhet.

”Mångfacetterat beteende”

–  Det var vanligt att retstickorna upprepade gånger viftade eller svingade en kroppsdel eller ett föremål mitt i målgruppens synfält, slog eller petade på dem, stirrade noga på deras ansikte, störde deras rörelser, drog i deras hår eller utförde andra beteenden som var extremt svåra för målgruppen att ignorera, säger professor Erica Cartmill.

Lekfullt retande förekom främst när aporna var avslappnade och hade flertalet liknande beteenden som människor har.

På samma sätt som när barn retas innebär apors lekfulla retande en ensidig provokation, ett väntande på svar där den som retas tittar mot målets ansikte direkt efter en retande handling, upprepning och inslag av överraskning, säger Laumer.

Eftersom lekfullt retande förekommer hos alla nu levande människoapor är det troligt att de kognitiva förutsättningarna för skämtande utvecklades hos hominoiderna för minst 13 miljoner år sedan, menar forskarna. Även den kända fältbiologen Jane Goodall, tillsammans med andra, har tidigare observerat liknande beteenden. Däremot är studien den första i sitt slag, men forskarna hoppas på att inspirera fler att forska kring retfulla beteenden hos apor.

Vi hoppas att vår studie kommer att inspirera andra forskare att studera lekfullt retande hos fler arter för att bättre förstå utvecklingen av detta mångfacetterade beteende. Vi hoppas också att denna studie ökar medvetenheten om de likheter vi delar med våra närmaste släktingar och vikten av att skydda dessa utrotningshotade djur, säger Laumer.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!