Zimbabwe ”behöver reform”

publicerad 18 juni 2013

Human Rights Watch beskriver i en rapport hur Zimbabwes mi­litär och säkerhetsstyrkor har kränkt människors rätt att uttrycka sig och delta i val i syfte att skydda presidenten Robert Mugabe och hans parti, ZANU-PF.

Det var speciellt illa under valet 2008 då militären gjorde sig skyldig till vidspridda övergrepp, inklusive misshandel, mord och tortyr. Nu manar organisationen till reform.

Sedan regeringen bildades i september 2009 har flera högt uppsatta militärer uttryckt sitt stöd för Mugabe och talat illa om motståndaren Morgan Tsvangirai, ledare för partiet Movement for Democratic Change (MDC).

– Zimbabwes lagar och konstitution kräver neutralitet och opar­tiskhet från säkerhetsstyrkorna, men de har inte visat några tecken på att upprätthålla sina skyldigheter, säger Tiseke Kasambala vid Human Rights Watch.

 

Artikeln har tidigare publicerats i Miljömagasinet
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.