Om Ryssland upphör med sina flygattacker mot ukrainsk infrastruktur och lastfartyg kan det leda till förhandlingar för att få slut på kriget, menar Ukrainas president.
– Vi attackerar inte deras energiinfrastrukturer och de attackerar inte våra. Kan detta leda till slutet på krigets heta fas? Jag tror det, säger han.
Till församlade journalister i Kiev uppgav Volodymyr Zelenskyj under måndagen att ”när det gäller energi och fri navigering skulle ett resultat på dessa punkter vara en signal om att Ryssland kanske är redo att avsluta kriget”.
Ryska missilattacker mot värmekraftverk uppges ha förstört nästan hälften av landets energiproduktion, och man är nu beroende av sina kärnkraftverk och importen av energi från europeiska länder. Presidenten uppger nu att om Moskva och Kiev kan enas om att upphöra med attackerna på infrastrukturen skulle detta också vara ett betydande steg mot att få ett slut på konflikten, rapporterar Financial Times.
Tidigare har Zelenskyj hävdat att det är uteslutet att överhuvudtaget förhandla med Ryssland så länge Putin är president, men retoriken har skiftat efter upprepade militära bakslag och att Ukrainas allierade uttryckt att det är hög tid att kriget tar slut.
Kräver Natomedlemskap
”Förlusterna på slagfältet och utsikterna till en vinter med långvariga elavbrott har fått Zelenskyj att öka takten i sina ansträngningar att få västvärldens stöd för sin ’segerplan’, som bland annat innebär att Kiev bjuds in att gå med i Nato och att ytterligare säkerhetsgarantier ges för att avskräcka Ryssland från att anfalla igen”, skriver tidningen.
Hur stort intresse det faktiskt finns för ”segerplanen” bland Zelenskyjs allierade är dock oklart, och Republikanernas presidentkandidat Donald Trump har exempelvis lovat att avsluta kriget ”dag ett” om han vinner valet nästa månad.
Zelenskyj är medveten om att presidentvalets utfall kommer att påverka Rysslands förhandlingsvilja, man förnekar att det förekommer diskussioner med USA eller andra Västländer som innebär att Ukraina blir en del av Nato i utbyte mot att landet ger upp delar av sitt territorium.
– Uppenbarligen kan vissa partner tänka på det. Men de kommunicerar inte detta direkt genom mig, utan snarare genom media. I alla diskussioner tar vi nu upp frågan om säkerhetsgarantier, och den starkaste av dem alla är Nato, sade han.