Vlaams Belang: “Avbryt samarbetet med World Economic Forum”

Globalismens framfart

publicerad 8 november 2022
- av Markus Andersson
Vlaams Belangs företrädare Sam von Rooy (th) är ingen anhängare av Klaus Schwabs organisation.

Det flamländska partiet Vlaams Belang kräver nu att Flanderns regering omedelbart avslutar sitt medlemskap i maktnätverket World Economic Forum.

Man lyfter bland annat fram att regeringen bara under 2022 betalar nära 200 000 euro i medlemsavgifter till ultraglobalisten Klaus Schwabs ökända organisation, samt ytterligare 27 000 euro för att få bevista den årliga sammankomsten i Davos.

– Flanderns regering legitimerar och subventionerar en global lobbyorganisation som öppet strävar efter en väldefinierad ideologisk agenda, nämligen globalismen, konstaterar parlamentsledamoten Sam van Rooy.

I ett pressmeddelande konstaterar Vlaams Belang att World Economic Forum och dess grundare Klaus Schwab blivit alltmer granskad under de senaste åren. Även om man påstår sig endast vara ett forum för utbyte av idéer och nätverkande, är det lätt att få uppfattningen att många regeringsbeslut som sedan fattas är kopplade direkt till organisationens ideologiska mål – och härrör från överenskommelser som gjorts inom World Economic Forums arenor.

I vilket fall som helst driver denna internationella lobbyorganisation en öppet globalistisk agenda för framtiden där många regeringar är involverade”, noterar man.

Vlaams Belang betonar att medborgare i en demokratisk konstitutionell stat har rätt till insyn i den politik som förs. Mot bakgrund av detta frågade parlamentsledamoten Sam von Rooy Flanderns premiärminister Jan Jambon om hans och regeringens kopplingar till World Economic Forum.

Jambon hävdar att hans regering utöver deltagandet på organisationens möten i Davos inte har några ”strukturella kontakter” med Schwabs organisation – men att man ändå har ”regelbundna kontakter” i syfte att följa upp olika årliga aktiviteter och projekt även utanför Davosmötet.

Fram till 2020 betalade Flanderns regering en medlemsavgift på 55 000 euro årligen till World Economic Forum, men nyligen valde man att bli ”associerad partner” till organisationen – varpå medlemsavgiften också höjdes till drygt 175 000 euro.

Enligt Jambon innebär det utökade partnerskapet ”fördelen” att representanter för Flandern kan delta i fler aktiviteter kopplade till World Economic Forum under året där man både kan få ny kunskap inom olika områden men också bidra med sin egen expertis. Han vill vidare intensifiera samarbetet med Schwabs organisation ytterligare under de kommande åren.

Många av världens ledare har bevistat Klaus Schwabs kontroversiella event. Foto: World Economic Forum/CC BY 2.0

Flanderns premiärminister påstår vidare att World Economic Forum strävar efter att ”förbättra världens tillstånd” och att man inte kräver att Flanderns regering ska arbeta för någon särskild agenda – påståenden som Vlaams Belang inte godtar.

Det uppdraget har visat sig vara politiskt korrekt och ”woke”: World Economic Forum har en ideologisk agenda om inkluderande, mångfald, öppna gränser, klimatet, klimatförändringar och en koldioxidhysteri”, skriver man.

Det får bedömas som mycket sannolikt att Flanderns regering följer World Economic Forums globalistiska målsättningar så mycket som möjligt i utbyte mot tillgång till deras nätverk av multinationella företag, banker, journalister och NGO:er”, konstaterar partiet vidare.

Vlaams Belang och van Roy kräver därför att Flanderns regering omedelbart avslutar sitt medlemskap i den globalistiska organisationen och konstaterar att World Economic Forum på inget sätt kan betraktas som ett ”neutralt forum” för att utbyta idéer och attrahera investerare.

Flandern

Flandern är den flamländsk-talande regionen i norra Belgien med cirka 6,7 miljoner invånare. Som grevskap är det historiskt belagt sedan 862.

Även om Flandern officiellt tillhör kungariket Belgien har man sitt eget parlament och regering och bedriver i viss utsträckning sin utrikespolitik oberoende av centralregeringen i Belgien.

Vlaams Belang

Det nationalpopulistiska flamländska partiet är en direkt efterträdare till Vlaams Blok som 2004 upplöstes av Belgiens högsta domstol efter att denna beslutat att partiet var "rasistiskt" och därför bland annat blev av med sina statliga bidrag och möjligheter att få medverka i tv och stora medier.

Partiet förespråkar bland annat ett självständigt Flandern och en betydligt mer restriktiv migrationspolitik än idag.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!