”Vi borde hylla de rika”

Boris Johnson, borgmästare i den engelska huvudstaden London, är i blåsväder efter att ha skrivit en kontroversiell kolumn i en av landets största dagstidningar. I kolumnen skriver borgmästaren att de rikaste människorna förtjänas att hyllas hjärtligt och ödmjukt för att de betalar skatt.

publicerad 18 november 2013
Londons borgmästare, Boris Johnson

Johnson, som tillhör det regeringsstyrande Konservativa partiet, anser att ”icke-rika” människor står i skuld till de välbärgade – eller zillionärer som han kallar dem – eftersom de ger enorma bidrag genom skatter och genom välgörenhet. Dessutom borde man bli dubbad till riddare – endast av den anledningen att man är en av Storbritanniens 10 rikaste personer.

”Det är dags att vi erkänner den heroiska insats som de redan gör. Vi borde i själva verket sluta publicerar listor på de rikaste och istället en årlig lista över den 100 största skattehjältarna, och topp 10 ska automatiskt dubbas till riddare”, skrev Johnson i Daily Telegraph.

Vidare påpekar borgmästaren att rika människor tenderar att ligga en bra bit över genomsnittet när det kommer till matematiska, vetenskapliga eller logiska resonemang. Anledningen till varför personer blir förmögna beror enligt Boris Johnson på personernas energi, självförtroende och ”vilja att tjäna pengar”.

Utspelet från Boris Johnson möttes oväntat med hård kritik. Labour-partiets gruppledare i London, Len Duvall, fann Johnsons kolumn väldigt stötande.

Många utsatta Londonbor har svårt att ta in Boris syn på de super-rika. I en tid då människor kämpar med ekonomiska kriser är hans kommentarer väldigt stötande, säger Duvall till The Independent.

Personer i Storbritannien som tjänar mer än 160 000 pund per år står för nästan en tredjedel av den totala inkomstskatten i landet.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.