Utrikes

”Vi borde hylla de rika”

Boris Johnson, borgmästare i den engelska huvudstaden London, är i blåsväder efter att ha skrivit en kontroversiell kolumn i en av landets största dagstidningar. I kolumnen skriver borgmästaren att de rikaste människorna förtjänas att hyllas hjärtligt och ödmjukt för att de betalar skatt.

Londons borgmästare, Boris Johnson

Johnson, som tillhör det regeringsstyrande Konservativa partiet, anser att ”icke-rika” människor står i skuld till de välbärgade – eller zillionärer som han kallar dem – eftersom de ger enorma bidrag genom skatter och genom välgörenhet. Dessutom borde man bli dubbad till riddare – endast av den anledningen att man är en av Storbritanniens 10 rikaste personer.

”Det är dags att vi erkänner den heroiska insats som de redan gör. Vi borde i själva verket sluta publicerar listor på de rikaste och istället en årlig lista över den 100 största skattehjältarna, och topp 10 ska automatiskt dubbas till riddare”, skrev Johnson i Daily Telegraph.
Vidare påpekar borgmästaren att rika människor tenderar att ligga en bra bit över genomsnittet när det kommer till matematiska, vetenskapliga eller logiska resonemang. Anledningen till varför personer blir förmögna beror enligt Boris Johnson på personernas energi, självförtroende och ”vilja att tjäna pengar”.

Utspelet från Boris Johnson möttes oväntat med hård kritik. Labour-partiets gruppledare i London, Len Duvall, fann Johnsons kolumn väldigt stötande.

Många utsatta Londonbor har svårt att ta in Boris syn på de super-rika. I en tid då människor kämpar med ekonomiska kriser är hans kommentarer väldigt stötande, säger Duvall till The Independent.

Personer i Storbritannien som tjänar mer än 160 000 pund per år står för nästan en tredjedel av den totala inkomstskatten i landet.

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 072 722 01 72, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!