Den fransk-judiske EU-parlamentarikern Raphael Glucksmann vill att Frankrike ”tar tillbaka” Frihetsgudinnan 140 år efter att den donerades till USA.
Skälet är att amerikanerna, enligt Glucksmann, har ”valt att ställa sig på tyrannernas sida” och att USA:s folk idag påstås ”förakta” de ideal som statyn enligt den vänsterliberale politikern representerar.
Den 28 oktober 1886 avtäcktes Frihetsgudinnan i New Yorks hamn, i samband med hundraårsminnet av den amerikanska självständighetsförklaringen. Statyn som ritades av fransmannen Auguste Bartholdi var en gåva från det franska folket till amerikanerna och har sedan dess varit ett av världens mest berömda turistmål.
Raphael Glucksmann, som ingår i den socialdemokratiska EU-gruppen, kräver dock nu att statyn återlämnas till Frankrike – och han motiverar kravet med att han ogillar den politiska väg Trump-administrationen tagit.
– Vi kommer att säga till USA, som har valt tyrannernas sida och till amerikanerna som sparkade forskare för att de krävde vetenskaplig frihet: ’Ge oss tillbaka Frihetsgudinnan’, förkunnade politikern vid en partikongress.
”Tyrannerna” förmodas åsyfta Ryssland och dess ledning i Moskva och Glucksmann, som länge varit en hängiven supporter till Ukraina, gick förra året till val på att öka det franska stödet till Kiev ytterligare.
– Vi gav den (statyn) till er som en gåva, men ni föraktar den tydligen. Så den kommer att ha det bra här hemma, fortsatte EU-parlamentarikern under partieventet.
”Välkomnar” avskedade amerikanska forskare
Vidare hävdar Glucksmann att de amerikaner som förlorar sina jobb på grund av Trump-administrationens nedskärningar inom offentlig sektor istället är varmt välkomna att bo och arbeta i Frankrike.
– Om ni vill avskeda era bästa forskare, om ni vill avskeda alla de människor som genom sin frihet och sin känsla för innovation, sin smak för tvivel och forskning, har gjort ert land till världens ledande makt, då kommer vi att välkomna dem.
Något ”återlämnande” av den 46 meter höga statyn får dock bedömas som ytterst osannolikt. På sociala medier betraktar många användare Glucksmanns utspel som ytterligare ett exempel på hur svårt det är för många europeiska politiker att hantera det politiska skifte som Trumps presidentskap har inneburit för USA och omvärlden.
Vissa bedömare pekar också på att Frankrike, Tyskland och andra europeiska länder utrikespolitiskt och under decennier agerat som USA:s förlängda arm, och att man nu, när de amerikanska prioriteringarna förändrats, inte längre har någon klar plan för hur man ska förhålla sig till amerikanerna.