Ungern vill stoppa miljardregn över Ukraina

Kriget i Ukraina

publicerad 9 november 2022
- av Redaktionen
Ungerns finansminister Mihály Varga och Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj.

Ungern har meddelat EU:s finansministrar att man avser att blockera de förändringar som krävs för att förbereda ett omfattande stödpaket på 18 miljarder euro till Ukraina nästa år.

EU-kommissionen vill fortsätta erbjuda så kallade mjuka lån med särskilt förmånliga villkor och låga eller obefintliga räntor till Ukraina på en mer regelbunden basis framöver, ett initiativ som kräver ytterligare ekonomiska medel från EU:s budget.

Det krävs också att alla 27 EU-regeringar ger sitt stöd för att säkerställa finansieringen av initiativet. Enligt EU-källor till Bloomberg har Ungerns finansminister Mihaly Varga låtit meddela sina kollegor att han inte kommer att godkänna detta.

Sedan tidigare har även Ungerns utrikesminister Peter Szijarto sagt att hans land inte kommer att stödja EU:s planerade finansiella stödåtgärder till Ukraina.

En möjlig bakgrund till Ungerns motstånd mot det omfattande stödpaketet är att man själva ännu inte fått ta del av EU:s stödpaket som gemensamt togs fram för att hjälpa medlemsländerna att återhämta sig från coronakrisen.

Ungerns regering menar att EU håller inne med de utlovade pengarna som straff för den förda konservativa politiken i Ungern. EU har också anklagat landet för korruption och hävdat att Ungern inte är en ”fri demokrati” som lever upp till EU:s grundläggande krav.

– De straffar oss och utpressar oss öppet med EU-pengar… Men det finns ingen legal grund för det här, det är ren och skär utpressning, konstaterade Ungerns premiärminister Victor Orbán i en intervju förra månaden.

Enligt EU:s finansieringsinitiativ ska man bistå regeringen i Kiev med cirka 1,5 miljarder euro varje månad under 2023.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.