Ukraina förbjuder största oppositionspartiet

Kriget i Ukraina

publicerad 4 juli 2022
- av Isac Boman
Oppositionsledaren Viktor Medvedtjuks parti är nu förbjudet i kölvattnen av Volodymyr Zelenskyjs presidentorder.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


1760 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Den ukrainska kammarrätten i Lviv har nu officiellt förbjudit landets största oppositionsparti ”Oppositionsplattform – För Livet” från att verka i landet och alla partiets tillgångar har nu beslagtagits av den ukrainska staten.

Redan i april undertecknade president Volodymyr Zelenskyj ett dekret i syfte att förbjuda alla partier som den ukrainska regimen betraktar som pro-ryska. Viktor Medvedtjuk som är huvudprofil och en av grundarna av det största oppositionspartiet “Oppositionsplattform för livet” har suttit i husarrest sedan ett drygt år tillbaka misstänkt för bland annat förräderi och för att kollaborera med Ryssland. Högt uppsatta ukrainska regeringsföreträdare har också argumenterat för att oppositionsledaren bör utsättas för tortyr.

Medvedtjuks parti fördömde offentligt den ryska krigsförklaringen och krävde istället att förhandlingar omedelbart inleds för att få ett slut på kriget. Några bevis för att denne faktiskt har samarbetat militärt med den ryska regimen har ännu inte presenterats.

Den 20 juni meddelade domstolen i Lviv att man stödjer och upprätthåller Zelenskyjs förbud av 11 ukrainska politiska partier – bland annat just Oppositionsplattform för livet och att partiernas egendom ska konfiskeras av den ukrainska staten.

“För livet” har varit den dominerande politiska kraften i de östra och södra delarna av Ukraina och innehade 44 av 450 säten i landets parlament. I och med att partiet nu även förbjuds av domstol är den parlamentariska oppositionen mot den ukrainska regimen nu i praktiken kraftigt decimerad.

Ukrainas president Zelenskyj har offentligt erbjudit att utväxla Medvedtjuk mot tillfångatagna ukrainska soldater – någonting Ryssland inte varit intresserade av att diskutera.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!