Tyskland befinner sig i en regeringskris sedan förbundskansler Olaf Scholz under ett krismöte i går avskedat landets finansminister Christian Lindner, partiledare för det liberala partiet FDP. Beslutet innebär att den tyska så kallade “trafikljuskoalitionen” spricker.
Avskedet utlöste en snabb reaktion från FDP, vars ministrar omedelbart avgick, vilket lämnar Scholz med en minoritetsregering bestående av Socialdemokraterna och De gröna.
Olaf Scholz, som uppgav att finansministern saknade vilja att arbeta för folkets bästa, anklagade sedan Lindner för att agera utifrån FDP:s intressen snarare än allmänhetens.
– Det finns ingen tillit för något framtida samarbete med Lindner, fastslog Scholz.
Händelserna följer på en rad konflikter inom koalitionen, där de tre partierna varit oeniga om landets ekonomiska politik och hanteringen av ett omfattande budgethål på över 60 miljarder euro. SPD och De gröna har förordat nya lån för att stimulera ekonomin, medan FDP motsatt sig ytterligare skuldsättning och istället velat spara på bidrag och statliga subventioner.
Anklagar varandra
Förbundskanslern uttryckte stark kritik mot Lindner under presskonferensen efter mötet. Inte minst pekade Scholz på FDP-ledarens hållning om skattesänkningar för höginkomsttagare, samtidigt som Lindner förordat minskade pensioner för pensionärer.
– Det är inte anständigt. Det är inte rättvist, uppgav Scholz, och tillade att Lindner “ofta blockerat lagförslag och brutit mitt förtroende”.
Christian Lindner sköt tillbaka under en egen pressträff och anklagade Scholz för att sakna förmågan att leda landet. Han menar att förbundskanslern försökt tvinga honom att häva den så kallade “skuldbromsen”. Något Lindner konsekvent säger sig vägrat gå med på.
– Olaf Scholz har visat att han inte har kraften att ge vårt land en nystart.
Scholz säger att han trots allt gett FDP-ledaren frikostiga förslag för hur landets budgetproblem ska lösas.
– Men jag måste slå fast att finansministern inte är villig att genomföra detta erbjudande till nytta för vårt land. Jag vill inte längre utsätta vårt land för ett sådant beteende, betonade Scholz.
“Is it all chaos in Germany?”
The coalition government has collapsed. DW’s Chief Political Correspondent @NinaHaase has more on what could happen next. pic.twitter.com/hWu5vVE76N
— DW Politics (@dw_politics) November 7, 2024
Trafikljusen slocknar – FDP lämnar regeringen
Kort efter Lindners avsked meddelade FDP att samtliga ministrar lämnar sina poster i regeringen. Därmed förlorar Scholz den majoritet som SPD, De gröna och FDP tillsammans haft i den Tyska förbundsdagen (Deutscher Bundestag).
Enligt TV-kanalen Deutsche Welle innebär detta att Scholz måste förlita sig på en minoritetsregering tills en förtroendeomröstning kan hållas den 15 januari. Parlamentet kan därefter besluta om nyval, vilket i så fall skulle kunna genomföras tidigast i mars nästa år.
Socialdemokraterna, De gröna och FDP bildade den så kallade trafikljuskoalitionen 2021, med ambitionen att inleda ett nytt kapitel för Tyskland efter Angela Merkels 16 år vid makten. Kritiker varnade tidigt för att koalitionens ideologiska skillnader skulle skapa svårigheter.
Konflikterna inom koalitionen började vintern 2023 med debatten om utbyte av olje- och gaspannor mot värmepumpar, följt av budgettvister efter att regeringen förra året hävde skuldbromsen för att möta coronapandemins effekter.
Med nyval som ett potentiellt utfall på horisonten befinner sig Tyskland i en osäker politisk situation, och en svagare regering riskerar enligt bedömare att få svårt att driva igenom nödvändiga reformer.
Bakomliggande orsaker till den tyska regeringskrisen
Tysklands regeringskris har sina rötter i trafikljuskoalitionens (SPD, De gröna och FDP) ideologiska och ekonomiska skillnader:
- Ekonomisk oenighet: SPD och De gröna har förespråkat ökade lån för att möta budgetunderskott och stimulera ekonomin, medan FDP vill bibehålla skuldbromsen och minska utgifter istället för att öka statsskulden.
- Budgetunderskott: Beslutet från författningsdomstolen att ogiltigförklara regeringens budget (till följd av omdirigerade medel från coronafonden till klimatinitiativ) har skapat ett underskott på över 650 miljarder kronor, vilket förstärkte spänningarna mellan partierna.
- Intern policykonflikt: Tidigare dispyter om allt från klimatpolitik till sociala reformer, såsom stödet för utbyte av olje- och gaspannor, har ytterligare splittrat koalitionen och underminerat tilliten mellan partierna.