Twitch pudlar efter PK-fiasko

publicerad 2 mars 2021
- av Markus Andersson
Twitchs politiskt korrekta utspel gick inte hem.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


14 150 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Den populära strömningsplattformen Twitch pudlar och ber om ursäkt efter hård kritik när företaget valt att hylla ”Womxn’s History Month”. Kritiker konstaterar att ingen riktig kvinna vill bli kallad för ”womxn” och att vita vänsterliberaler tar sig rätten att berätta vad som är bäst för andra.

”Womxn” (istället för engelskans woman) används av vissa radikala intersektionella feminister och ”icke-binära” för att identifiera sig själva för att man av olika skäl vill få bort ”man” från ordet. En hållning som Twitch valde att ställa sig bakom när man skulle uppmärksamma ”Women’s history month” (kvinnomånaden).

På Twitter deklarerade företaget att Mars minsann är ”Womxn’s History Month” och ingenting annat – användarna var dock allt annat än imponerade av företagets politiska korrekthet och användande av radikalfeministiska slagord.

Ingen kvinna vill bli kallad för en womxn precis på samma sätt som ingen latino vill bli kallad latinx. Vita liberaler vet alltid vad som är bäst för oss dock”, konstaterade den transsexuelle YouTubern Blaire White ironiskt.

Något som Twitch förmodligen inte förväntade sig var att kritiken mot deras val av stavning inte primärt kom från personer på högerflanken utan från transpersoner och andra inom HBTQ-rörelsen som de aktivt försökt blidka.

Många HBTQ-personer, särskilt transsexuella menar nämligen att det politiskt korrekta tilltaget är direkt transfobt eftersom stavningen ”womxn” implicerar att transsexuella inte är riktiga kvinnor och att Twitchs utspel därför också motarbetar HBTQ-rörelsen.

I sociala medier och kommentarsfält hånas hela historien friskt och användaren Hanoneymause i RT:s kommentarfält konstaterar att det sällan är ett genialt eller lyckat drag att försöka rikta sig till ”den galnaste procenten av befolkningen”.

Efter bara några timmar raderade Twitch sitt inlägg och förkunnade att man från och med nu kommer att använda termen ”woman” och ingenting annat, man lovade också dyrt och heligt att man alltid kommer att göra allt i sin makt för att blidka och stötta HBTQ-rörelsen.

Vi vill försäkra er om att vi har och alltid kommer att arbeta med LGBTQIA+rörelsen. Vi lär oss fortfarande och våra goda intentioner innebär inte alltid goda resultat men vi är fast beslutna att växa från dessa erfarenheter och att göra bättre ifrån oss och se till att vi är inkluderande för alla”, skriver företaget.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!