Här “twerkar” delstatssenatorn i kampanjfilmen

publicerad 14 juli 2022
- av Jan Sundstedt
Rhode Islands delstatssenator Tiara Mack (D).

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


14 150 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Rhode Islands delstatssenator vid valdistrikt 6, demokraternas Tiara Mack, valde – som ett led i sin kommande valkampanj – att på USA:s nationaldag lägga upp en så kallad twerking-video på sin TikTok-kanal. I videoklippet kan man bland annat se henne “twerka” – alltså skaka på rumpa och höfter – ståendes på huvudet iförd en minimal bikini.

Att kandidera för röster i en politisk kampanj är en tradition som går tillbaka till så tidigt som den romerska republiken. År 2022 har denna nu tagit en något modernare vändning när Rhode Island States senator Tiara Mack fann det för lämpligt att på USA:s nationaldag lägga upp en kampanjvideo av sig själv på sitt TikTok-konto, där hon kan ses göra vad som kallas för “twerking”.

Delstatssenatorn menar vidare, som försvar och argument för sitt videoklipp, att även en folkvald politiker måste och behöver ha frihet att på sin lediga tid kunna ägna sig åt fritidsaktiviteter – till exempel att spela in twerkingvideos. Mack, som beskriver sig som en “oförblommerad svart, queer-kandidat” anser att löjet som väckts mot hennes video är obefogat och twittrarJäklar. Twerking upp och ner får verkligen de konservativa och instabila internetkontona att dyka upp på en måndag.”

En som ironiserat över Tiara Macks tilltag på TikTok är Fox News Tucker Carlson som bland annat uttrycker att Mack “demonstrerade talang samt visade att hon är – nästa stigande stjärna i det demokratiska partiet. Vi såg Tiara Mack, med huvudet i sanden, twerkande, och vi tänkte – det där, det är det demokratiska partiet”.

Det återstår ännu att se om twerking blir ett stående inslag i amerikanska politikers valkampanjer, oavsett partitillhörighet.

Fakta
Twerking är en typ av "dans" med ursprung i 80-talets New Orleans. Dansen är sexuellt provocerande och går i huvudsak ut på att vederbörande vickar på höfterna samt skakar skinkorna sina - ofta i en låg hukande hållning. Twerking är en del av en större uppsättning karakteristiska drag som är unika för New Orleans-stilen av hiphop som kallas "bounce".
Tiara Mack, f. 1993, är en amerikansk politiker och demokratisk ledamot av Rhode Islands senat, som representerar distrikt 6. Mack tillträdde den 5 januari 2021 efter att ha besegrat den sittande Harold Metts i Demokraternas primärval. Från och med 2022 är Mack den första öppet queer-afroamerikanska personen som valts in till Rhode Islands senat.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!