Utrikes

Trumps val till högsta domstolen

Faksimil: White House/Youtube
Donald Trump presenterar Neil Gorsuch

USA:s president Donald Trump har utnämnt den 49-årige Neil Gorsuch till ny domare i landets högsta domstol, en av landets mest inflytelserika positioner.

Efter att Antonin Scalia mystiskt gick bort ifjol har en domarplats i den högsta domstolen stått tom. I och med republikanen Trumps presidentvalseger sågs det därför som självklart att den platsen kommer att upptas av en konservativ domare.
Vid en presskonferens på onsdagskvällen lokal tid meddelade Trump i en direktsänd presentation att hans val till högsta domstolen blir den väldigt konservative Neil Gorsuch, som är domare vid den federala domstolen i Denver, Colorado. Han beskrivs i liberal media som en abort- och dödshjälpsmotståndare som anser att den amerikanska konstitutionen ska tolkas precis så som den var skriven år 1789.

Han är briljant, konservativ och omöjlig att motsätta sig. Det är en dödlig kombination för Demokraterna, säger David Lat, chefredaktör för juridiksidan Above the Law, till Denver Post.

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 072 722 01 72, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!