Trudeau pressad efter nya anklagelser om korruption

publicerad 12 augusti 2020
- av Isac Boman
Justin Trudeau.

Den kanadensiske parlamentsledamoten Pierre Poilievre pressade i den etiska kommissionens utfrågning Kanadas premiärminister Justin Trudeau om hur mycket pengar dennes familj egentligen tagit emot från välgörenhetsorganisationen WE Charity – en organisation som nyligen fick ett mångmiljonkontrakt av den kanadensiska regimen.

Det är tredje gången på bara fem år som vänsterliberalen Justin Trudeau utreds för oegentligheter och bristande etik. Tidigare i somras framkom det att Trudeau och hans regeringen kan ha favoriserat välgörenhetsorganisationen WE Charity och valt ut dessa för ett statligt miljonkontrakt för att administrera stipendier till gymnasieelever. Detta trots att Justin Trudeaus familj tagit emot hundratusentals dollar från välgörenhetsorganisationen och anklagas för att ha egenintressen i densamma.

Det handlar främst om Trudeaus mor och bror som tillsammans fått omkring 300 000 dollar för att tala på WE Charitys event, men även Trudeaus hustru ska ha fått pengar för att tala på organisationens tillställningar. Därtill har Trudeaus finansminister Bill Morneaus ena dotter har haft en välavlönad anställning hos välgörenhetsorganisationen, varför händelsen har blivit en stor skandal i Kanada.

Under en utfrågning med den etiska kommissionen försökte den konservative parlamentsledamoten Pierre Poilievre få Justin Trudeau att berätta exakt hur mycket pengar hans familj egentligen tagit emot av WE Charity för sina framträdanden, en fråga som premiärministern inte var särskilt intresserad av att svara på.

– Jag frågar dig igen eftersom ingen, ingen tror på dig när du säger att du inte vet hur mycket pengar din familj har fått från WE-gruppen, dundrade Poilievre och fortsatte med att påpeka det orimliga i att Trudeau inte har koll på siffrorna trots att han haft en månad för att förbereda sig väl införstådd med att han skulle vittna.

 

– Återigen, hur mycket pengar tog din bror, mor och fru totalt emot av den här organisationen?

Trudeau ville inte svara utan hävdade istället att informationen redan har offentliggjorts och att han inte har någon exakt koll på siffrorna men att dessa kan tas fram. Ett svar som gjorde Poilevre märkbart häpen.

– Siffrorna har varit i medierna men du vet dem inte? Du vet inte hur mycket din familj har fått från den här organisationen som du försökt ge en halv miljard dollar? Verkligen?

Trudeau försökte vidare försvara sig med att mödrar och bröder enligt konstitutionen inte räknas som folkvaldas familj, utan detta syftar bara på barn och äkta makar – varför han menar att eventuella anklagelser om nepotism inte har någon bäring.

I ett senare skriftligt uttalande hävdade Trudeau att han inte varit medveten om att WE Charity valts ut för miljonkontraktet och menade att man inte gett organisationen någon specialbehandling eller att några fel skett. Trots detta har skandalen lett till bakslag för både Trudeau och välgörenhetsorganisationen – bland annat meddelade Ontarios regering vid månadsskiftet att man inte kommer att förnya sina kontrakt med WE Charity och liknande besked har kommit från utbildningsdepartementet.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!