Tiotusentals protesterade mot elpriser i Prag

Energikrisen

publicerad 5 september 2022
- av Sofie Persson
Václavplatsen i centrala Prag under lördagen.

Uppskattningsvis 70 000 människor samlades i Prag under helgen för att protestera bland annat mot de skenande energipriserna, medlemskap i EU och Nato samt mot regeringen. Premiärministern Petr Fiala bemöter protesterna med att de ”inte går i linje med Tjeckiens intressen” samt att det är ”pro-ryska” krafter som ligger bakom.

I Tjeckiens huvudstad Prag marscherade tiotusentals människor under lördagen för att protestera mot de skenade elpriserna, regeringen och även markera sin opposition mot EU och Nato. Polis har uppgett att närmare 70 000 människor samlades på Václavplatsen.

Målet med vår demonstration är att kräva förändring, främst för att lösa frågorna om energipriser, särskilt el och gas, som kommer att förstöra vår ekonomi redan i höst, säger medarrangören till protesten Jiří Havel till tjeckiska nyhetssajten Idnes. Vi uppmanade premiärminister Petr Fiala att förhandla med oss, men vi har tyvärr inte fått något svar så vi kommer att fortsätta driva på för att denna regering ska upphöra. Vi kommer att kräva hans avgång.


Annonser:


Tjeckiens inflation är den högsta sedan 1993 och landets centralbank förutspår att den kan komma att gå upp till hela 20 procent, rapporterar Bloomberg.


På en hemsida upprättad för protesterna går att läsa att man vill återuppta billig gasimport från Ryssland, mer stöd för tjeckiska företag, ha militär neutralitet och att man inte vill att ukrainska flyktingar ska bosätta sig permanent i landet.

Tjeckiens premiärminister Petr Fiala, vars parti aktivt stöder Ukraina och kriget mot Ryssland, menar att människorna inte har landets bästa i åtanke samt att rysk propaganda ligger bakom protesterna.

Protesterna på Václavplatsen utropades av krafter som är pro-ryska, är nära extrema positioner och är emot Tjeckiens intressen, säger Fiala.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.