Utrikes

Skottland presenterar plan för självständighet

Den skotska regeringen har lagt fram en plan för hur landet ska kunna frigöra sig från Storbritannien och förklaras självständigt. Enligt Skottlands försteminister Alex Salmond har inget land lika bra förutsättningar att bli självständigt som Skottland.

Publicerad 26 november 2013
Uppdaterad 31 oktober 2019

På tisdagen presenterades ett 670 sidor långt policydokument som ska förklara varför Skottland klarar sig bättre med självstyre än i den brittiska alliansen med England, Wales och Nordirland.

Vill visa det rätta Skottland
Alex Salmond, partiledare för Scottish National Party (SNP) och landets försteminister, förespråkar en utbrytning från Storbritannien.
– Det kommer att presenteras ekonomiska, sociala och demokratiska argument för självständighet och visa att det Skottland som vi alla letar efter endast kan uppnås genom att besluten om Skottlands framtid hamnar i händerna på den skotska befolkningen, säger försteministern till den skotska tv-kanalen STV.

I september 2014 planeras en folkomröstning att hållas i Skottland om huruvida landet ska vara självständigt eller ingå i Storbritannien som man gjort i 300 år. Enligt en opinionsundersökning vill 47 procent av skottarna fortfarande att landet ska ingå i Storbritannien, medan 38 procent förespråkar en utbrytning.

Storbritannien kritiska
Den skotska regeringen vill att Skottland – om landet blir självständigt – behåller medlemskapet i EU via Storbritannien. Dock vill man inte införa euron som valuta och inte heller öppna gränserna för invandring.

Storbritanniens finansministerium hävdar att skottarna kommer att få skattehöjningar på upp till 1 000 pund om landet skulle bli självständigt om regeringen inte skär ner i utgifterna med miljontals pund, skriver The Guardian.

Fakta Skottland:

Skottland är en självstyrande riksdel inom Storbritannien med 5,3 miljoner invånare.

Den 1 maj 1707 trädde Skottland in i en realunion med England för att skapa det förenade Kungariket Storbritannien.

2007 valdes den första pro-självständiga skotska regeringen när Scottish National Party (SNP) bildade en minoritetsregering.

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 072 722 01 72, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!