Leon Black, tidigare VD för Apollo Global Management, undersöks nu av amerikanska senatens finansutskott för sina affärsrelationer med den beryktade sexualförbrytaren Jeffrey Epstein.
Utskottet är särskilt intresserat av att undersöka huruvida Blacks samarbete med Epstein kring att undvika skatter genom offshorebolag varit olagliga.
Den amerikanska senatens finansutskott granskar Leon Black, den tidigare VD:n för private equity-jätten Apollo Global Management, för hans affärskopplingar till den avlidna sexualförbrytaren Jeffrey Epstein, enligt en källa med insyn i utredningen.
Leon Black avgick tidigare i år som VD för Apollo efter att externa granskare funnit att han betalat över 150 miljoner dollar till Epstein under flera år. Enligt Black gav Epstein honom ”råd om fastighetsplanering, skatter och filantropisk rådgivning” till hans ”familjeföretag”. Även om Black bedyrat att han var omedveten om Epsteins kriminella aktiviteter, har dessa uppgifter lett till ytterligare granskning av hans affärsrelationer och de beslut Apollo tagit under hans ledning.
Senatens finansutskott har nu begärt dokument och information kopplade till Blacks förbindelser med Epstein, rapporterar amerikanska CNN. Denna senaste granskning är en del av en bredare undersökning av skatteundandragande och penningtvätt genom offshorebolag. I ett uttalande till CNN sade Black att han har ”fullt förtroende för processen” och kommer att ”samarbeta fullt ut” med senatens utredning.
Offshorebolag är finansjuridiska strukturer inrättade i länder som ofta går under benämningen "skatteparadis". Dessa länder, som inkluderar platser som Caymanöarna, Bermuda och Isle of Man, har vanligtvis mycket låga skattesatser, särskilt för företag och besuttna individer. Detta gör det möjligt för företag och individer att minimera sina skattebetalningar genom att juridiskt flytta sina pengar till dessa länder, även om de inte har någon betydande verksamhet där.
Att använda offshore-strukturer är lagligt, men det kan leda till kontroverser och kritik, särskilt när det gäller moraliska överväganden kring skatteundvikande och bidrag till ekonomisk ojämlikhet. Dessutom kan sådana strukturer i vissa fall användas för olaglig aktivitet, såsom penningtvätt eller skatteflykt, vilket är anledningen till att de ofta granskas av skattemyndigheter och regleringsorgan.
I fallet med Jeffrey Epstein användes den här typen av finansjuridiska strukturer för att dölja och skydda hans förmögenhet och han hjälpte även andra att göra detsamma, vilket har föranlett intensiv granskning och kritik.