Ryssland varnade FN för dammattack redan i höstas

Kriget i Ukraina

publicerad 7 juni 2023
- av Isac Boman
T.v: Rysslands FN-representant Vasily Nebenzya. T.h: Kachovka vattenkraftverk.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


19 730 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Det råder fortfarande mycket oklarheter kring sprängningen av Kachovka vattenkraftverk och hur katastrofala följderna riskerar att bli. Ingen har tagit på sig dådet men Ryssland pekar på att man redan i oktober förra året försökte varna FN:s säkerhetsråd om att ukrainska styrkor planerade att spränga dammen – och vilka fruktansvärda konsekvenser detta skulle få för civilbefolkningen i regionen.

Natten till 6 juni sprängdes kraftverksdammen i Nova Kachovka i ryskkontrollerade Cherson och omfattande översvämningar var snabbt ett faktum. Minst 300 byggnader evakuerades omedelbart, tusentals vilda djur uppges ha dött, tiotusentals människor hotas nu av vattenmassorna och hundratusentals människor uppges sakna normal tillgång till vatten.

Hur dammen sprängdes är i skrivande stund oklart – det är inte heller fastslaget vilka som ligger bakom terrordådet då Ukraina och Ryssland skyller på varandra. Båda menar att den andra sidan sprängt dammen för att skaffa sig ett taktiskt militärt övertag.

 

Redan förra hösten varnade dock Rysslands permanente FN-representant Vasily Nebenzya för att sprängningen av kraftverksdammen var ett reellt hot. Han försökte göra andra generalsekreteraren och andra FN-representanter medvetna om att ukrainska styrkor planerade att förstöra dammen – antingen med missiler eller med minor.

En sådan oansvarig ukrainsk attack skulle resultera i en katastrofal översvämning av de närliggande territorierna och oreparerbara skador på staden Cherson. Det kan kosta tusentals oskyldiga livet. Myndigheterna i Kiev och dess västerländska finansiärer kommer att bära det fulla ansvaret för alla konsekvenser av ett sådant förödande scenario”, skrev han den 21 oktober 2022.

Han förklarade vidare att för att undvika ett sådant hot mot civila ägnade sig Ryssland just då åt en storskalig evakuering av boende i området, samt uppmanade FN att göra ”allt i sin makt för att förhindra detta fruktansvärda brott från att äga rum”. Han vädjade vidare att hans varning skulle spridas vidare till alla säkerhetsrådets medlemmar.

Så skedde inte. Precis som flera andra varningar ryska företrädare framfört sedan kriget bröt ut ignorerades den av de västerländska företrädarna, det också är oklart om några ansträngningar överhuvudtaget gjordes för att skydda dammen. Istället passar flera europeiska ledare nu på att, utan att presentera några belägg, påstå att det är Ryssland som sprängt vattenkraftverket.

Vi varnade världssamfundet och FN:s ledning för detta. I slutet av oktober 2022 cirkulerade som ett officiellt dokument från FN:s säkerhetsråd ett brev från Rysslands ständiga representation där vi uppmärksammade Kievs planer på att förstöra vattenkraftverket i Kachovka. Vi beklagar att våra uppmaningar till generalsekreteraren att göra allt som står i hans makt för att förhindra detta fruktansvärda brott förblev ohörda”, skriver Nebenzia efter attacken.

Han anser också att Ukraina allt oftare ägnar sig åt terroristmetoder – och öppet skryter om detta och att de även bär ansvaret för explosionen på Krimbron och lönnmord på flera framträdande ryssar.

Vi finner det djupt förbryllande att FN:s sekretariat varje gång vägrar att fördöma Kievs attacker med hänvisning till brist på information, som till exempel när det gäller de ukrainska väpnade styrkornas beskjutning av kärnkraftverket i Zaporozhye, trots att det är uppenbart för alla från vilken sida beskjutningen sker”, skriver han vidare.

Han avslutar med en uppmaning till FN:s generalsekreterare att fördöma vad han menar är terroristattacker som begås av Kiev-regimen och betonar att ”alla omständigheter kring den barbariska attacken mot vattenkraftverket i Kakhovka måste klargöras”.

Det är oacceptabelt att situationen med Bucha-tragedin eller explosionen av Nord Stream-rörledningarna upprepas”, avslutar han.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!