Ryssland hävdar seger i Bakhmut

Kriget i Ukraina

publicerad 21 maj 2023
- av Redaktionen
Vy över krigsdrabbat bostadsområde i Bakhmut taget i februari 2023.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


27 790 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Jevgenij Prigozjin, chef för den paramilitära Wagnergruppen, och Rysslands president Vladimir Putin, hävdar att de har tagit full kontroll över den ukrainska staden Bakhmut. Enligt ett uttalande från Kreml har Putin gratulerat Wagnergruppens anfallsstyrkor och de ryska trupperna för deras framgångsrika operation för att “befria Artyomovsk”, det ryska namnet för Bakhmut. Trots dessa påståenden, förnekar Ukraina att staden erövrats.

Det har pågått strider i Bakhmut i tio månader, vilket har gjort det till det mest utdragna och blodiga slaget i det pågående kriget i Ukraina. Prigozjin har meddelat att Wagnergruppen kommer att lämna staden den 25 maj och överlämna den till den ryska armén. Kreml tillkännagav också att alla som utmärkt sig i striderna kommer att rekommenderas för statlig medalj.

Ryska försvarsdepartementet stödjer påståendena om att de har kontroll över Bakhmut, och Putin har gratulerat styrkorna på plats. Samtidigt betonar Ukraina att striderna fortfarande pågår, och att situationen är “kritisk”. De ryska uppgifterna har ännu inte bekräftats av någon oberoende part.

Även om den ryska kontrollen över Bakhmut förklaras, hävdar västvänliga analytiker att det sannolikt inte kommer att ändra krigets utfall. De menar i strid med tidigare uttalanden att erövringen av staden inte innebär någon betydande taktisk eller operationell rysk fördel för att fortsätta offensiva operationer eller för försvar mot potentiella ukrainska motattacker.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!