Rysk-ukrainska fredssamtal fortsätter

Kriget i Ukraina

publicerad 17 mars 2022
- av Isac Boman
Rysslands president Vladimir Putin och Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj.

Vissa framsteg ska nu ha gjorts under de pågående fredsförhandlingarna mellan Ryssland och Ukraina. Enligt uppgift har parterna bland annat tagit fram ett utkast på 15 punkter som ska leda till ett avslut på kriget.

Det är Financial Times som pratat med tre personer som är involverade i fredssamtalen. Bland de 15 punkterna, nämner dessa, återfinns bland annat löften om vapenvila och att Ryssland drar tillbaka sina trupper – om Ukraina förklarar sig neutralt, lovar att inte ansluta till Nato eller att placera Nato-soldater och vapen på sitt territorium.

Ukraina ska enligt utkastet förbinda sig att inte tillåta utländska militärbaser på ukrainsk mark eller andra former av vapensystem – men däremot erbjudas säkerhetsgarantier av länder som USA, Storbritannien och Turkiet.

Vladimir Medinskij som leder den ryska delegationen säger till den ryska nyhetsbyrån TASS att Ukraina själva har föreslagit att landet ska ta efter den ”svenska modellen” och bli en ”neutral demilitariserad stat.”

– Bevarandet och utvecklandet av Ukrainas neutrala status, en demilitarisering av Ukraina, en hel rad frågor relaterade till storleken på de ukrainska väpnade styrkorna diskuteras… Ukraina föreslår de österrikiska och svenska varianterna av en neutral och demilitariserad stat, vilket innebär en stat som har en armé och en flotta.

Han menar vidare att Ryssland ser Krim och Donbass och rättigheterna för den rysktalande befolkningen i regionen som nyckelfrågor som behöver lösas för att få till ett fredsavtal.

Även Kremls talesman Dmitrij Peskov anser att en tänkbar kompromiss skulle kunna vara att Ukraina blir militärt alliansfria likt Sverige och Österrike.

– Det är ett alternativ som diskuteras nu, och skulle kunna betraktas som en kompromiss, säger han enligt AFP.

Ukraina å sin sida kräver bland annat att Ryssland drar tillbaka sina trupper och lämnar tillbaka alla de områden som erövrats sedan den 24 februari .

Exakt hur det går med samtalen och vad parterna i dagsläget är överens om är dock svårt att med säkerhet säga – inte minst efter att Mykhailo Podolyak, som är rådgivare åt Ukrainas president gick ut på Twitter och deklarerade att 15-punktsutkastet enbart innehåller de ryska förslagen i fredsuppgörelsen och att Ukraina har ”egna krav”.

Det enda som vi kan bekräfta i dagsläget är ett eldupphör, ett tillbakadragande av ryska trupper och säkerhetsgarantier från en rad länder”, skriver han.

Under fredagen gick Kreml också ut med att Ryssland deltar med en ”kolossal energi” i fredssamtalen och att man är betydligt mer engagerade och villiga att hitta lösningar än ukrainska företrädare, som påstås fördröja samtalen. Västerländska politiker, exempelvis Frankrikes utrikesminister Jean-Yves Le Drian, har i sin tur tidigare anklagat Ryssland för att ”låtsas förhandla” och hävdat att man inte tycks vilja lösa konflikten.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!