Utrikes

Putin berömmer Obama efter erkännande om Libyen

USA:s president Barack Obama erkänner att den amerikanska interventionen i inbördeskriget i Libyen 2011 var hans största misstag som president. Detta har fått den ryska presidenten Vladimir Putin att berömma Obama och kalla honom för en “anständig man”.

Inbördeskriget i Libyen kom i samband med den så kallade Arabiska våren, den våg av revolutioner som störtade regeringar i Mellanöstern och Nordafrika våren 2011. USA:s president Barack Obama fattade beslutet att leda en koalition med flera europeiska länder för att avpollettera Libyens president Muammar Khadaffi, vilket man lyckades med – men försatte samtidigt Libyen i en ostabil situation som var värre än innan Khadaffi störtades.
I en intervju med Fox News på söndagen erkände Obama att hans största misstag som president var att man saknade en plan att stabilisera Libyen efter det att USA varit med och störtade Gaddafi.

Obamas erkännande har nu mötts med beröm från Rysslands president Vladimir Putin, som var emot att störta Khadaffi.

– Först av allt så bekräftar detta återigen att USA:s president är en anständig man. Det är mycket bra att min kollega har modet att göra dessa uttalanden, det klarar inte alla av, sade Putin under en utfrågning i rysk tv, enligt Washington Post.

Vidare sade Putin att han hoppas på ett utökat ryskt-amerikanskt samarbete med nästkommande amerikanska president som kommer väljas i höst.

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 072 722 01 72, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!