Dokument rörande Prins Andrews affärsresor mellan 2001 och 2011 kommer att förbli hemliga fram till 2065. Det innebär att dokumenten troligtvis inte kommer att offentliggöras under hans livstid.
Efter en förfrågan från den kände biografen Andrew Lownie avslöjades att dokument rörande Prins Andrews affärsresor mellan 2001 och 2011 inte kommer att offentliggöras av Utrikesdepartementet före år 2065. Denna upptäckt innebär att filerna om prinsens verksamhet, som inkluderar kontroversiella förbindelser med pedofilen Jeffrey Epstein, troligen inte kommer att vara tillgängliga för granskning under hans livstid.
Lownie, som just nu arbetar på en biografi om prinsen, kallar beslutet för ”absurt” och poängterar vikten av transparens gällande prinsens roll, som finansierades av skattebetalarna.
– Många frågor kvarstår om hans roll som handelssändebud, en offentlig utnämning som betalas av skattebetalarna, och hans förbindelser med personer som Jeffrey Epstein, säger Lownie till brittiska The Telegraph.
Prins Andrew tjänstgjorde som Storbritanniens särskilda representant för handel och industri under tio år. Hans tjänstgöring fick ett abrupt slut 2011 efter skandalen kring ett fotografi som visade honom tillsammans med Epstein i New York, strax efter att finansiären hade släppts från fängelse.
Prinsen har också blivit anklagad för våldtäkt på den då 17-åriga Virginia Giuffre (tidigare Roberts) som ska ha skett i samband med vistelser hos Epstein, något som det kungliga huset betalade 12 miljoner pund för att undslippa rättslig prövning av förra året.
I Storbritannien finns lagen Freedom of Information Act, som ger allmänheten rätt att begära och få tillgång till information från offentliga myndigheter. Däremot finns vissa undantag gällande lagen där den bland annat inte behöver omfatta kungliga huset.