Oklar vinnare i Spaniens val

publicerad 24 juli 2023
- av Sofie Persson
Tv: Pedro Sánchez, ledare för socialdemokratiska PSOE. Th: Alberto Nuñez Feijoo, ledare för konservativa partiet PP.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


14 150 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


I natt avgjordes valet i Spanien. Det konservativa partiet PP (Partido Popular) ökade sina mandat markant, men varken de eller sittande socialdemokratiska PSOE fick någon majoritet för att kunna bilda regering.

Parlamentsvalet i Spanien skulle egentligen ha ägt rum i december, men nuvarande premiärminister Pedro Sánchez beslöt att utlysa valet i förtid. Vad detta berodde på är oklart, men det finns en del spekulationer att vänstern, som han tidigare samarbetat med, skulle bli en starkare motståndare om man väntade med valet till slutet av året.

Frågorna kring valet har präglats av värderingsfrågor kring transpersoners rättigheter, abortfrågor och invandring. Särskilt transfrågor har lyfts fram eftersom man nyligen implementerat en lag i landet som tillåter 16-åringar att byta juridiskt kön utan att ha genomgått varken utredning eller behandling.

I valet var det de två största partierna, socialdemokratiska Partido Socialista Obrero Español (PSOE), som haft makten i landet sedan 2018, och konservativa partiet Partido popular (PP), som tävlade om makten.

PP tog sig framåt i valet och fick 136 mandat, vilket är en rejäl ökning från valet i november 2019 då partiet fick 89 mandat i parlamentet med 350 platser, rapporterar skattefinansierade SVT. PSOE fick 122 mandat, vilket är en ökning med två mandat sedan senaste valet. Båda partierna utropade vinst vid midnatt trots att inget av partierna har de 176 mandat som krävs för majoritet. Däremot lutar det åt att PP kommer att få det första försöket att bilda regering, något som ledaren Alberto Nuñez Feijoo även tog upp efter valet.

Som kandidat för det parti som vann flest platser, förmodar jag att det är min plikt att försöka bilda en regering, sade Nuñez Feijoo.

Högerpartiet Vox minskade markant i årets val med endast 33 mandat, vilket innebär en minskning med 19 mandat sedan förra valet.

Valdeltagandet uppmättes till 53 procent.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!