Obama: Vi kommer slå till mot Ryssland

publicerad 16 december 2016
Barack Obama och Vladimir Putin

USA:s president Barack Obama bekräftade under fredagen att USA kommer straffa Ryssland för deras påstådda hackning av det amerikanska presidentvalet. Detta trots att USA ännu inte publicerat några bevis för att Ryssland skulle vara skyldiga.

Efter Republikanernas Donald Trumps seger i det amerikanska presidentvalet har Demokraterna och andra som ogillar Trump försökt att hindra honom från att sväras in som USA:s 45:e president. Bland annat samlade Green Partys presidentkandidat Jill Stein in miljontals kronor för att få till stånd en omräkning av rösterna i tre swing-states som Trump vann.

I veckan gick CIA ut och sade att man är säkra på att Ryssland och president Vladimir Putin genomfört cyberattacker mot USA med syfte att manipulera valresultatet till Trumps favör. Några bevis har CIA ännu inte lagt fram vilket lett till att andra myndigheter inom USA:s underrättelseverksamhet börjat tvivla på CIA:s anklagelser.

President Barack Obama säger dock i en intervju med public service-kanalen NPR att USA kommer att slå till mot Ryssland för deras påstådda ”hackning” av presidentvalet.

Jag tror inte att det finns några tvivel att när en utländsk regering försöker påverka legitimiteten i våra val så måste vi vidta åtgärder, och det kommer vi göra – vid en tidpunkt vi själva bestämmer. En del av det kan vara explicit och offentliggöras; en annan del kanske inte offentliggörs, sade Obama.

Ryssland har inte tagit lätt på anklagelserna. På fredagen sade president Vladimir Putins talesman Dmitrij Peskov att det var ”oanständigt” av USA att komma med ”grundlösa anklagelser” om rysk inblandning i presidentvalet, uppger ryska medier. Även Donald Trump har uttryckt missnöje över anklagelserna från CIA och Obamaadministrationen.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!