NYT: CIA byggde hemliga spionbaser längs ryska gränsen

Kriget i Ukraina

  • Redan efter statskuppen 2014 inleddes ett samarbete mellan CIA, MI6 och den ukrainska underrättelsetjänsen.
  • Amerikanerna tränade ukrainska soldater att fånga ryska drönare, knäcka kryptering och operera på rysk mark med falska identiteter.
  • Minst 12 spionbaser upprättades längs med den ryska gränsen.
  • "Bidens Vita huset gav spionagenturer tillstånd att ge underrättelsestöd för dödliga operationer mot ryska styrkor på ukrainsk mark".
publicerad 27 februari 2024
- av Markus Andersson
Presidenterna Joe Biden och Volodomyr Zelenskyj.

Den amerikanska tidningen New York Times kan avslöja delar av CIA:s mångåriga hemliga arbete i Ukraina. Amerikanska underrättelsetjänsten har bland annat hjälpt till att bygga 12 spionbaser längs den ryska gränsen och tränat och utrustat ukrainska underrättelseofficerare.

CIA-chefen William Burns besökte dessutom nyligen Kiev och enligt hans medarbetare tyder allt på att CIA:s aktiviteter i Ukraina kommer att fortsätta framöver.

Före kriget tillhandahöll Ukraina avlyssningar som bevisade Rysslands roll i nedskjutningen av MH17 2014. De hjälpte också till att jaga ryssar som blandade sig i det amerikanska valet 2016”, skriver tidningen.

2016 började CIA utbilda vad som beskrivs som en ukrainsk elitstyrka som fångade in ryska drönare och utrustning för att knäcka Moskvas kryptering. En viktig officer var Kyrylo Budanov, som numera är chef för Ukrainas militära underrättelsetjänst.

CIA hjälpte också till att träna ukrainska spioner för att kunna verka i Ryssland, Europa och på andra platser med stor rysk närvaro.

Nu är dessa underrättelsenätverk alltmer utsatta för risker: Om republikanerna i kongressen stoppar militärfinansieringen till Kiev kan CIA bli tvunget att dra ner på verksamheten”, varnar NYT.

Underrättelsechefen William Burns gjorde dock ett hemligt tionde besök i Ukraina, så sent som i februari, i syfte att lugna de ukrainska ledarna och försäkra dem om att det amerikanska stödet kommer att fortsätta.

Samarbetet inleddes 2014

Samarbetet mellan CIA och Ukraina går tillbaka till 2014 då Ukrainas USA-vänliga regering tog makten i en statskupp efter att Ukrainas dåvarande president Viktor Janukovytj flydde till Ryssland. Spionchefen Valentyn Nalyvaichenko föreslog då ett trepartssamarbete med CIA och brittiska MI6.

Obama-administrationen ville dock inte provocera Ryssland i onödan och resultatet beskrivs som en ”delikat balansjakt” där USA skulle stärka Ukrainas underrättelsetjänst utan att reta upp Moskva.

I Kiev valde spionchefen Nalyvaichenko medhjälparen general Kondratiuk till chef för kontraspionaget. Tillsammans skapade de en paramilitär enhet som genomförde operationer och samlade in underrättelser som CIA/MI6 inte kunde tillhandahålla.

Amerikanska befäl i Ukraina 2016. Foto: US Army Europe

2016 började CIA skicka krypterade radioapparater och utrustning för att avlyssna kommunikation. CIA övervakade också Operation Goldfish – en utbildningsinsats för att lära ukrainska officerare att anta falska identiteter och stjäla ryska statshemligheter.

Baser vid ryska gränsen

Operation Goldfish-officerarna placerades snart ut på 12 nybyggda operationsbaser längs den ryska gränsen. Från varje bas ledde de ukrainska officerarna nätverk av agenter som samlade in underrättelser i Ryssland. De utexaminerade officerarna utbildade även sovande agenter för kommande gerillaoperationer om landet skulle ockuperas.

När Ukraina upptäckte att Ryssland placerade ut attackhelikoptrar på Krim skickade general Kondratiuk en grupp ledd av överstelöjtnant Budanov för att placera ut sprängämnen, utan CIA:s tillstånd. Förklädda till ryssar korsade de Persiska viken men möttes av ryska kommandosoldater. Efter förluster på båda sidor retirerade teamet.

Donald Trump tillsammans med “krigshökarna” Mike Pompeo och John Bolton. Foto: U.S. Department of State

Kondratiuk fick sparken men Ukraina fortsatte med liknande operationer. En dag efter Kondratiuks avgång inträffade exempelvis en mystisk explosion i det ryskockuperade Donetsk, där en högt uppsatt rysk separatistbefälhavare dödades.

Valet av Trump 2016 ska ha gjort Ukraina och CIA nervösa, men hans neokonservativa stabsmedlemmar besökte snart Kiev igen för att understryka sitt stöd och utöka utbildningen och basbyggandet. Partnerskapet ledde snart också till att CIA ville replikera det och arbeta på samma sätt med andra europeiska byråer som motarbetade Ryssland.

“Dödliga operationer”

I slutet av 2022 varnade CIA och MI6 Ukraina för att Ryssland planerade en fullständig invasion för att fälla regeringen och installera en Kreml-vänlig ledning. På uppmaning av CIA-chefen Burns stannade en liten grupp officerare kvar på hotellet i västra Ukraina efter den amerikanska evakueringen. Efter invasionen var CIA-officerarna på hotellet den enda amerikanska närvaron och skickade dagligen underrättelser till Ukraina.

De gamla handbojorna var av, och Bidens Vita huset gav spionagenturer tillstånd att ge underrättelsestöd för dödliga operationer mot ryska styrkor på ukrainsk mark”, skriver NYT.

När Rysslands angrepp på Kiev stannade av återvände CIA och skickade in fler officerare. I juli 2022 rapporterade Ukrainas spioner att ryska konvojer korsade en viktig bro. CIA/MI6 verifierade snabbt uppgifterna via satellit, vilket gjorde det möjligt för Ukraina att förstöra konvojerna med raketer.

En CIA-tjänsteman bekräftar för tidningen att CIA-chefen William Burns besök i Kiev nyligen signalerar att USA:s engagemang i Ukraina kommer att fortsätta.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!