Nu kan 9/11-anhöriga stämma Saudiarabien

publicerad 16 juni 2016

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


11 280 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


I maj antog den amerikanska senaten en ny lagstiftning som gör det möjligt för anhöriga offer i 9/11-attackerna att stämma den saudiska regimen. Detta trots skarp kritik från Saudiarabien och hot från Vita huset om att blockera förslaget.

Lagförslaget fick Saudiarabien att reagera mycket starkt och hota att dra tillbaka miljarder dollar från den amerikanska ekonomin, om det gick igenom, rapporterar CBS News.

I korthet handlar den nya lagstiftningen om att amerikanska familjer till offer som dog i attacken den 11 september nu kan stämma den saudiska regeringen i amerikansk domstol, för dessas eventuella delaktighet och skuld i attackerna som skördade tusentals liv i New York 2001.

Släktingar till offren har tidigare bett president Barack Obama att offentliggöra de dokument som sägs diskutera de saudiska kopplingarna till attacken.

New York-senatorn Chuck Schumer, som var med och förde fram lagförslaget, menar att alla utländska regeringen som är med och finansierar eller på andra sätt stöttar terrorattentat riktade mot USA måste straffas.

Saudiarabien ses tillsammans med Israel som USA:s närmaste allierade i Mellanöstern, men på senare tid har kritiken mot stödet till Saudiarabien vuxit allt mer efter rapporter om saudiska krigsförbrytelser, brott mot mänskligheten och det totalitära och teokratiska styret i allmänhet.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!