Utrikes

Netanyahu planerade att attackera Iran

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu planerade att Israel skulle bomba Iran 2010 och 2011. Det säger Israels förre försvarsminister och premiärminister, Ehud Barak.

Benjamin Netanyahu och Ehud Barak

Det är israeliska Channel 2 som har publicerat inspelningar där Ehud Barak, Israels försvarsminister 2007-2013, säger att premiärminister Benjamin Netanyahu ville genomföra bombräder mot Iran 2010 och 2011.

Ehud Barak säger sig själv ha stött Netanyahus planer på att attackera Iran, men att planerna gick i stöpet på grund av att flera medlemmar i Netanyahus kabinett uttryckt sitt motstånd mot attackerna.
2010 ska Barak och Netanyahu och varit överens om att tillåta israeliskt stridsflyg att bomba särskilda mål i Iran. Bland annat var Gabi Ashkenazi, den dåvarande stabschefen för den israeliska försvarsmakten IDF, emot de planerna, skriver Times of Israel.

Bland personer som stödde planerna på att bomba Iran fanns Avigdor Lieberman, som fram tills i år var Israels utrikesminister, och Benny Gantz, tidigare stabschef för den israeliska försvarsmakten IDF.

Israel har anklagat Iran för att ta fram kärnvapen sedan flera årtionden, men ännu har inte Iran utvecklat några kärnvapen.

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 072 722 01 72, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!