Nederländerna begär undantag från EU:s asylregler

Migrationskrisen i Europa

publicerad 19 september 2024
- av Jan Sundstedt
Dick Schoof Ursula von der Leyen 2024
Juli månads muntra miner inför EU-trogna journalister, mellan Nederländernas regering och EU, kan inom kort komma att bytas ut till bistra dito.

Vill du se mer gräv och granskningar på Nya Dagbladet?

12690 kr av 50 000 kr insamlade. Bidra till höstens viktiga grävkassa! Stöd arbetet genom Swish till 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Nederländernas regering har formellt ansökt om att få slippa underkasta sig EU:s gemensamma migrations- och asylpolitik. Initiativet, som är ett försök att stärka landets kontroll över asylfrågor, möter dock motstånd inom EU och bedöms ha små utsikter att lyckas.

Under ledning av den socialdemokratiske premiärministern, Dick Schoof, har i dagarna den nederländska regeringen lagt fram en begäran till EU-kommissionen om att införa en undantagsklausul från EU:s gemensamma migrations- och asylsystem.

Syftet med begäran är att implementera en betydligt strängare asylpolitik i landet än vad de gemensamma EU-reglerna tillåter. Marjolein Faber, minister för asyl och migration, skriver i ett brev till EU-kommissionär Ylva Johansson att landet behöver ta kontroll över landets asylpolitik.

Den här regeringen har som mål att drastiskt minska migrationsvolymen till Nederländerna för att kunna fortsätta att uppfylla våra konstitutionella skyldigheter – att tillhandahålla offentliga bostäder, sjukvård och utbildning.

Faber tillhör Frihetspartiet (PVV), under ledning av Geert Wilders, som är det parti som har varit den drivande kraften bakom regeringskoalitionens asylpolitik. Wilders lyfter fram Fabers initiativ på sociala medier och beskriver det som ett “historiskt steg”.

“Faber skriver historia och informerar Europeiska kommissionen om Nederländernas önskan att välja bort migration!”

 

EU-kommissionen ger tummen ner

Trots regeringens försök har EU-kommissionen snabbt avvisat begäran. En talesman för kommissionen klargjorde att inga fördragsändringar, vilket skulle krävas för att en undantagsklausul skulle bli möjlig, är aktuella.

Det är ingen fördragsändring på gång. Vi förväntar oss inte några omedelbara förändringar av EU:s regler om asyl och migration, som fortsätter att vara bindande i Nederländerna, uttrycker man.

Den nederländska regeringens initiativ kommer i samband med att flera EU-länder, däribland Tyskland, återinfört gränskontroller. Samtidigt har Nederländerna nyligen även varit med och röstat igenom EU:s nya migrations- och asylpakt, som inkluderar så kallad obligatorisk “solidaritet mellan medlemsländerna”.

Den nya asylpakten, som träder i kraft om två år, erbjuder medlemsländerna tre alternativ för att hantera asylsökande: omplacering, betalning av 20 000 euro per avvisad asylsökande eller finansiellt stöd. Nederländerna har redan meddelat att de föredrar ekonomiskt stöd framför mottagande.

Så länge denna undantagsklausul inte beviljas, kommer vi att fokusera på att implementera den nya pakten, tydliggör Marjolein Faber i sitt brev till EU-kommissionen.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!